Kahtlustatava piraat võeti kinni kaubalaeva Maersk Alabama kapteni Richard Phillipsi pantvangist vabastamise operatsioonil, kui ta viibis USA sõjalaeval ja pidas läbirääkimisi kapten Phillipsi eest makstava lunaraha asjus, teatas BBC. Samal ajal tapsid mereväe eriüksuse snaiprid kolm piraati, kes kaptenit kinni pidasid.

Süüdistatava ema Adar Abdurahman Hassan kinnitas BBC-le, et tema poeg on süütu ja ainult 16 aastat vana, ühtlasi on ema pöördunud ka USA presidendi Barack Obama poole palvega poeg vabastada.

"Ma nõuan Ameerika Ühendriikide valitsuselt, ma nõuan president Obamalt, et minu laps vabastataks. Tal pole midagi pistmist piraatide kuriteoga," ütles Hasan. "Ta on alaealine. Teda on kuriteo toimepanemisel ära kasutatud. Ma nõuan USA-lt, kui nad tema ikkagi kohtu alla anda otsustavad, et nad mu sinna kohale kutsuksid."

Hasani sõnul oli tema poeg kadunud juba kaks nädalat enne Maersk Alabama kaaperdamist, ema sai enda sõnul teada oma poja arvatavast osalusest, kui kuulis seda raadiost.

Pühapäeval teatas Somaalia nõrk rahvusvaheliselt tunnustatud keskvalitsus, et tabatud piraate võib riigis tabada surmanuhtlus. Ida-Aafrikas asuv Somaalia on olnud toimiva valitsussüsteemita juba umbes aastast 1991, mis on lubanud piraatlusel õilmitseda.

Mullu maksid laevakompaniid piraatidele lunaraha kokku ligikaudu 80 miljonit dollarit ehk peaaegu miljard krooni.