Ka konservatiivsete hinnangute järgi sünnitavad India asendusemad igal aastal rohkem kui 25 000 last tööstuses, mis on väärt kaks miljardit dollarit. Vähemalt 50 protsenti neist lastest on „tellitud” välismaalt, peamiselt lääne abielupaaride poolt.

Kui võrrelda maailma eri riikide asendusemaduse seadusi, siis Eesti oma keelava hoiakuga ei ole tegelikult kuigi erandlik. Riike, kus lubatakse asendusemadust, on siiski vähe ja veel vähem on neid, kus seda lubatakse teha raha eest. Viimasena nimetatutes puudub selle äri üle ka selge ja läbipaistev riiklik kontroll. Raha eest võib asendusemaduse äriga tegeleda Indias, Iisraelis, Ukrainas, Gruusias, Venemaal ja osas USA osariikides, nagu näiteks California. USA-s on olukord üldiselt väga kirju, mõned osariigid lausa keelavad seadusega igasuguse asendusemaduse, näiteks Michigan.

Üksnes altruistlikel kaalutlustel, see tähendab ilma rahata võib asendusema protseduure teha Hollandis, Belgias, Austraalias, Kanadas, Lõuna-Aafrikas. Ja enamasti ongi riikides, kus asendusemadus on lubatud, see väga hoolikalt riigi tasandil kontrollitud. Näiteks Iisraelis otsustab iga asendusemaduse juhtumi üle riiklik komisjon ning osapooled peavad olema Iisraeli kodanikud ja jagama sama usku.

India kõrval on ühed suuremad asendusemaduse-turismi maad seega Venemaa, Gruusia ja Ukraina, kahes viimasena nimetatus on teenus odavam kui Venemaal. Seega on nad ka ühed peamised huviobjektid Eestis neid mõtteid mõlgutavatele paaridele. Gruusias on võimalik kaupa teha veel sperma- ja munarakudoonoritega, samuti Ukrainas, kus saab raha eest osta ka embrüo. Neis riikides ei jää lapse sünnitanud asendus­emale ühtegi õigust lapse suhtes.

Nagu kirjutasime esmaspäevases Eesti Päevalehes, otsustas üks Eesti abielupaar samuti just nimelt Ukrainas üksik­emalt väga suure summa eest asendusema teenust osta. Toimetusel puudub info, kas tegutsesid ka vahendajad, kes omakorda tehingust kasu said, või oli üksikemal endal kontroll kogu tehingu üle. See asendusema sattus aga koos sündimata lapsega vangi ja Eesti paaril ei ole võimalik kuidagi seda olukorda muuta.

Palju eetilisi probleeme

Rahvusvaheline naistearstide organisatsioon (FIGO) ja veel paljude naiste õiguste ja turvalisuse eest seisvad organisatsioonid üldiselt toetavad asendusemaduse legaliseerimist, kuid see peab olema nende hinnangul rangelt heategevuslik. „Vastasel juhul tekib suur võimalus kasutada ära haavatavaid naisi ja see muutub (on muutunud, näiteks Ukrainas) samasuguseks inimkaubanduseks, nagu see on prostitutsiooni kaasatud naistega,” sõnas Eesti naistearstide seltsi juhatuse liige Made Laanpere.

Naistearstid on seega väga mures asendusemade ja munarakudoonorite turvalisuse pärast neis riikides. „Surrogaatemadus pakub nii palju eetilisi probleeme, mida ei saa kuidagi vaadata vaid lastetute paaride seisukohalt. See on tuhandete vaeste, hädas olevate naiste probleem, kes võtavad rasedusega kaasnevad riskid võib-olla selleks, et nende teised lapsed nälga ei sureks. Ja näiteks: mis saab, kui surrogaatema ei nõustu last loovutama või kui naine või laps sünnitusel sureb?” rääkis Laanpere.

Eestis on asendusemaduse lubamisest küll räägitud ja sotsiaalministeerium on olukorda analüüsinud, kuid otsuste langetamiseni ei ole veel jõutud.

Mitmed spetsialistid riikidest, kus asendusemadus on kommertslik tegevus, on leidnud, et kuna tegemist on rahvusvahelise teemaga, on vaja ka rahvusvahelist seadust, mis seda reguleeriks.Kaheksa mõtetEesti naiste­arstide seltsi soovitused

1. Asendusemadus on lubatud ainult meditsiinilistel näidustustel. Sotsiaalsed näidustused ei ole aktsepteeritavad.

2. Eelistatud on täielik asendus­emadus. (Ehk asendusema ei ole ka munarakudoonor.)

3. Kunstlikul viljastamisel tuleks minimeerida mitmikraseduse tõenäosust.

4. Asendusemaduseks annavad loa eetikakomitee ja eksperdid. Meditsiiniekspertidel on kohustus ja õigus teha järelevalvet.

5. Enne rasestumise planeerimist eelneb põhjalik nõustamine, last soovivat paari ja asendusema tuleb nõustada eraldi. Nende nõusolekud vormistatakse kirjalikult.

6. Asendusema autonoomiat (õigust iseseisvalt vastu võtta otsuseid oma keha kohta) austatakse igas staadiumis. Tema otsused võivad olla konfliktis last sooviva paariga.

7. Asendusemadus ei tohi olla kommertslik tegevus. Välistada tuleb ärakasutamine ja sundimine.

8. Asendusemaks võiks eelistatult olla lähedane inimene, kes teeb seda altruistlikel kaalutlustel. Lubatud on vaid otseste rasedusega seotud kulude katmine.