Kolme päevaga sadas Šveitsi keskosas rohkem vihma kui tavapäraselt kogu augustikuu jooksul. Osa Berni vanalinnast on vee all ja ilma elektrita, kuna Aare jõgi tõusis üle kallaste. Politsei teatel tõusis veetase eile endiselt, ilmaennustus aga hoiatas uute vihmasadude eest lähipäevil. Seitse inimest on surma saanud ja tuhandeid evakueeritud.

Naaberriigis Austrias on samuti üleujutused suurt kahju tekitanud. Sajad inimesed on mitmes orukülas muust maailmast ära lõigatud, tuhanded päästetöötajad ja sõdurid tegelevad tulvavete tagajärgedega, kolm inimest on saanud surma ja üks teadmata kadunud.

Inimohvreid ja suuri purustusi on tulvaveed tekitanud ka Bulgaarias ja Rumeenias.

Viimase nädalaga on ulatuslikes üleujutustes surma saanud 18 rumeenlast, hävinud on 5500 kodu. Bulgaarias on ohvreid vähemalt 26, kodutuks on jäänud 14 000 inimest.

Sloveenias on ära uhutud teid ja sildu, Horvaatias on mõnedes piirkondades kuulutatud välja erakorraline seisukord. Vihm ja tulvaveed on suurt kahju tekitanud ka Moldova pealinna lähedastel aladel.

Garmischi asula vee all

Saksamaal Baieris on mitu piirkonda vee all. Ujutused on kõige rängemad populaarse suusatamiskeskuse Garmisch-Partenkircheni ümbruskonnas. Partnachi tammi purunemisel valla pääsenud vetevood lõikasid linna peaaegu täielikult muust maailmas ära, peateest sai kiirevooluline jõgi.

1999. aastal räägiti Saksamaa lõunaosas sajandi uputusest, nüüdne veetase läheneb aga jõuliselt tollasele tasemele.

Mõnel pool uputab, teisal hoopis kuivab

•• Võrreldes vee alla uppuvate aladega Euroopa keskosas, on olukord täiesti vastupidine Portugalis ja Hispaanias, mida on tabanud rängim põuaperiood 1940. aastate keskpaigast saadik ja kus möllavad metsatulekahjud.

•• Portugali kesk- ja põhjaosas oli kümmekond hiigelpõlengut kontrolli alt väljunud. Suuruselt kolmas linn Coimbra ei olnud aga enam süttimisohus, sest tuul muutis suunda ning õhk läks hulga niiskemaks, mis tuletõrjujate sõnul aitab veidi leeke kustutada. Hukkunud on vähemalt 15 inimest.

•• Hispaania loodeosas Galicias on kustutamisel 24 suuremat põlengut, üks neist Santiago de Compostela linna lähedal. Siseministeeriumi teatel on kogu maal tules hukkunud 17 inimest, evakueeritute arv läheneb kolmele tuhandele.