Ametlikus päevakavas küll Austria sanktsioonide küsimust pole, aga sellegipoolest ei pääse EL-i liidrid sellest üle ega ümber – Feirasse saabudes võtsid neid dpa teatel vastu Austria õiglast kohtlemist nõudvad meeleavaldajad ja kohtumistel sama sooviga poliitikud. Portugali valitsusjuht Antonio Guterres avaldas lootust, et suudab veel enne eesistumisperioodi lõppu parempopulistide valitsusse pääsu tõttu kannatavale Austriale sanktsioonide tühistamise osas positiivseid signaale anda.

Eile kiitsid EL-i riikide juhid lühikesel tseremoonial heaks Kreeka liitumise rahaliiduga alates tuleva aasta algusest. Päevakorras olid ka sisereformid, mis aitaksid EL-i laienemiseks ette valmistada, aga seni pole üksmeelt Euroopa Komisjoni volinike arvu ega vetoõiguse tühistamise osas. Ühed tahavad 20-pealist komisjoni, teised kohta igale liikmesriigile, ühed vetoõiguse täielikku, teised osalist tühistamist. Feira kohtumiselt pole oodata mingeid pöördelisi otsuseid, need langetatakse 1. juulil algava Prantsuse eesistumis-aja lõpul detsembris Niceis.

Saksa kaitseminister Rudolf Scharping poleks äärepealt Portugali jõudnudki, sest Saksa õhujõudude lennuk unustas ta Kölni lennu-väljale ja lendas Berliini suunas, et sealt välisminister Joschka Fischer peale võtta. Alles Hannoveri kohal olevat keegi küsinud, et kus Rudolf on. Kui selgus, et ministrit pole, keeras lennuk otsa üm-ber ja võttis ministri peale.

Merit Kopli