Haagis kinnihoitavatele 54-le vangile korraldatakse kaks jõulupidu – üks 25. detsembril: seda siis ennekõike katoliiklatest horvaatidele – ning teine 7. jaanuaril – ehk peamiselt õigeusku serblastele.

Üks ühine pidu ilma igasuguse religioosse taustata peeti aga juba 18. detsembril kõikidele – nii serblastele, horvaatidele, bosnia moslemitele kui Kosovo albaanlastele.

ÜRO vangla iirlasest juhataja Timothy McFaddeni sõnul istusid nad külg külje kõrval “täiuslikus vennalikkuses”. “Nad elavad koos, harmoonias. Nad on jätnud raske mineviku selja taha,” rääkis McFadden meestest, kelle hingel on süüdistajate väitel inimsusevastased ja sõjakuriteod; võimalik, et isegi genotsiid.

Sarnased pühad annavad vangidele võimaluse panna proovile oma kokandusalased oskused. Ning see on tänuväärseks vahelduseks kinnipeetavatele, kes muidu pidevalt kaebavad, et vanglas pakutav lobi meenutab haiglatoitu – on värvitu, kasin ja igasuguse maitseta.

Nii röstisid nad üheskoos terve lamba ning valmistasid erinevaid Balkani salateid. Vangla juhtkond aitas neid varustada erinevate piirkondlike spetsialiteetidega nagu Aadria mere kala, sudjukade ehk siis vürtsikate vorstikeste ning baklava, kohaliku ülimagusa meekoogiga.

Ainuke, mis puudus, oli toiduga kaasas käiv vein Dalmaatsia rannikult. Kuid paraku – reeglid on reeglid ning alkohol ja vangla ei käi kokku kuidagi.

Mehed, kes pidasid end kunagi üksteise suurimaks vaenlaseks, olid lausa üllatavalt seltsivad. Kui asi puudutab pidutsemist – siis on neil ju sama huumor, toit ja muusika, rääkis vangla juht McFadden.

Ja ehkki vein puudus, ütlesid nad Balkani traditsioone järgides ohtralt tooste üksteise terviseks: et mõni neist tingimisi vabastataks või et saabuv uus aasta endaga palju häid asju kaasa tooks.