Pärast asepresident Joe Biden’it ametivande andnud Obama ei suutnud koheselt korrata talle etteloetud vannet.
Obama juhtis oma ametiaja avakõnes tähelepanu sotsiaalsetele probleemidele ja haridussüsteemi nõrkusele.


"Ma pean täna ütlema, et muutused, millega silmitsi seisame on tõsised," kinnitas ta.
"Me oleme kriisi keskel," ütles Obama. "Me oleme sõjas kaugelesüvenenud vägivalla ja viha võrgustiku vastu. Meie majandus on viletsasti nõrgenenud ahnuse ja vastutustundetuse tagajärjel, aga ka kollektiivse läbipõrumise osas teha raskeid valikuid ja ette valmistada rahvast uueks ajastuks."

"Ameerika peab mängima juhtivat rolli, et juhatada sisse uut rahuajastut," rõhutas Obama.
Ta toonitas ka uue suuna võtmisest islamimaadega: "Me otsime islamimaadega uut teed, mis baseeruks ühistel huvidel ja vastastikusel respektil."

Senaator Dianne Feinstein pidas tseremoonial avakõne, seejärel õnnistas pastor Rick Warren uut presidenti ja Aretha Franklin laulis isamaalise laulu. Tseremoonial osalesid ka ekspresidendid Jimmy Carter, George H. W. Bush ja Bill Clinton.
Tseremoonia varasem osa algas hommikul jumalateenistusega, kui Barack ja Michelle Obama sõitsid Valge Maja vastas asuvast presidendi külalistemajast Sinisest Majast St. John’i episkopaalkirikusse teenistusele.


Koos tulevase presidendipaariga osalesid teenistusel ka uus asepresident Joe Biden koos abikaasa Jilliga.
Seejärel läksid kõik Valgesse Majja hommikusöögile koos ametist lahkuva president George W. Bushi, esileedi Laura Bushi, senise asepresidendi Dick Cheney ja tema abikaasaga.
"See on kaos," kirjeldas 42-aastane Judy Bailey Ohiost olukorda Washingtonis. "Aga see on hämmastav."
Kapitooliumil oli kohal 1,2 miljonit pealtvaatajat, kes skandeerisid "Obama! Obama!" Tseremooniat turvas 8000 politseinikku ja 32 000 sõdurit.
Endine Illinois’i kuberner Obama võitis 4. novembril peetud presidendivalimistel ülekaalukalt vabariiklast John McCaini. Obama alustab oma valitsemisaega ülikõrge populaarsusega. Viimaste arvamusküsitluste järgi toetab teda 78 protsenti küsitletutest.
47-aastasest Obamast sai üks noorimaid presidente USA ajaloos.