Nii rahvarohkelt kui eile pole Washington kunagi varem ärganud. USA pealinna keskalleele The Mallile kogunes juba öötundidel sadade tuhandete kaupa inimesi, kes tahtsid saada osa riigi uue presidendi ametisse vannutamise tseremooniast. Barack Obama, kes oli mullu 4. novembril kogunud ligi 53 protsenti valijate hääli, astus pidulikult ametisse.

Uus asepresident Joe Biden andis ametivande ülemkohtunik John Paul Stevensile, uus president aga ülemkohtu esimehele John Robertsile. Vannet andes hoidis Obama kätt samal piiblil, millega vannutati ametisse Abraham Lincoln 1861. aastal. Seejärel pidas ta oma ametisse astumise kõne. Muusikaliste ja poeetiliste vahepalade järel kanti ette USA hümn. Obama saatis Bushi pidulikult koduteele ja seejärel algas juba 56. pidulik paraad Valgesse Majja.

Nagu riigijuhtidele kohane, tervitati Obamat 21 kahuripauguga. Obamast sai USA 44. president, kuigi selles nimekirjas on üks tema eelkäija kirjas kaks korda. Kohal olid ka endised riigipead Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton ja eile ametist lahkunud George W. Bush.

Kahe aastaga presidendiks

Ei kulunud isegi kaht aastat, kui 2007. aasta veebruaris presidendiambitsioonidest teatanud Barack Obama selle ameti eile ka päriselt vastu võttis. Senatis on Obama veetnud vaid neli aastat, mis teeb tema Valgesse Majja tõusu eriti järsuks. Kuid avansiks on valijate usaldus tema vastu erakordne: 78-protsendine populaarsus on ametisse astuva presidendi puhul lausa ajalooliselt suur.

Ka julgeolekut tagavatele ametnikele oli tegemist kõigi aegade suurima proovikiviga, pealinna koondati 10 000 politseinikku ja kõikvõimalikke eriagente, et välistada igasuguseid intsidente. 32 000 sõjaväelast olid häireseisundis, õhuruumi, jõgesid ja sildu valvati erilise hoolega. Iga väljakule tulnu pidi läbima turvakontrolli. Isegi jalgrattad ja vihmavarjud olid keelatud.

Obamat tuli Washingtoni tervitama vähemalt 1,5 miljonit inimest. Maailma avalikkuse huvi oli niivõrd suur, et internetiühendus oli tõsiselt häiritud ka Eestis. Seni oli USA-s olnud kõige rahvarohkem Lyndon Johnsoni ametisse vannutamine 1965. aastal, kui Mallile kogunes 1,2 miljonit inimest. George W. Bushi tuli vastu võtma mõlemal korral vaid 300 000 inimest.

Kõigi aegade kallima valimiskampaania tipp, inauguratsioon ei saanud ka odav olla. Neli päeva kestnud võimuvahetuse tseremoonia maksab pealinnas ja Obama teele jäänud osariikides vähemalt 125 (mõnedel hinnangutel isegi 170) miljonit dollarit. Bushi viimatisele inauguratsioonile kulus „vaid” 42,3 miljonit.

Ametisse vannutamisele ei kutsutud ühtki välisriigi liidrit, vaid ainult Washingtonis resideerivad suursaadikud. Ka Obama Kenya-sugulased, tema võõrasvanaema, võõrasema ja poolvennad lennutati Washingtoni, kuid nad keeldusid kodusele meediale mainimast, kes lennu kinni maksis. Kenya peaministrit, kes tahtis nendega kaasa tulla, lennukile aga ei võetud.

Sõit soomuslimusiinis

Juba 17. jaanuaril oli Obama astunud Chicagos traditsioonidega erirongile Georgia 300, et jäljendada Abraham Lincolni 1861. aasta rongisõitu samast Illinoisi osariigist Valgesse Majja. Wilmingtonist võeti peale ka uus asepresident Joe Biden, et koos Washingtoni saabuda.

Võimuvahetuse tseremoonia algas eile hommikul, kui Bush, Obama ja kutsutud külalised osalesid jumalateenistusel Valge Maja vastas asuvas Püha Johannese kirikus, seejärel aga võõrustas Bush viimast korda Valge Maja peremehena Obamat ja Bidenit abikaasadega. Traditsioonilisest tulevase presidendi jalutuskäigust Kapitooliumile paraadi saatel on turvanõuete karmistumise tõttu loobutud ja Obamat sõidutati soomustatud limusiinis.

Kolimispäev Valges Majas

•• Eile hommikul, kui George W. Bush ja Barack Obama siirdusid Kapitooliumile võimu vahe­ta­ma, tormasid kolimisfirmade töötajad Valgesse Majja, et pre­si­dendi äraoleku ajal töödega lõ­pule jõuda. Algas „organiseeritud kaos”, nagu kirjeldas ajakirja­nikele 21 aastat Valge Maja ma­jahoidjana töötanud Gary Walters.

•• Paljudel on veel meeles Clintonite lahkumine Valgest Majast, mille järel vabariiklased süüdistasid neid hoone rüüstamises.

•• Järgnes üheksa kuud kestnud uurimine ja lõpuks etteheide, et välja kolides oli Valgele Majale tehtud kahju 15 000 dollari eest. Uurimine ise läks maksma tunduvalt rohkem.

•• Bushid hakkasid nüüd küll tasapisi välja kolima juba suvel. Nende kraami jaoks polnud enam isegi suuremat furgooni vaja.

•• Asepresident Richard Cheney pidi eile Obama inauguratsioonile minema hoopis ratastoolis, sest nihestas oma residentsist Blairi majast välja kolides selja ära.