Euroopa Liidu ja Venemaa Samara-kohtumisel väljendasid EL esindajad kindlat solidaarsust Poola, Eesti ja Leeduga, vahendab Reuters.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso teatas: „Meil oli võimalus oma Vene partneritele öelda, et liikmesriigi mure on ka terve Euroopa kogukonna mure. Poola probleem on Euroopa probleem. Leedu ja Eesti probleemid on Euroopa probleemid. On väga oluline, et kui te tahate meiega koostööd teha, siis te mõistate, et Euroopa Liidu alus on solidaarsuspõhimõte.”

Barroso kinnitas ka, et Euroopa Liit ei näe mingit põhjust, miks Venemaa peaks Poola liha oma riiki mitte laskma. „Me usume, et pole mingit vajadust Poola liha ära keelata. Kui oleks vajadus, siis me ei laseks Poola liha Euroopa Liidus ringlusse.” 

Venemaa president nimetas kohtumisel "vastuvõetmatuks ja Euroopale mittevääriliseks Lätis ja Eestis toimuvat venekeelse elanikkonna õiguste rikkumist."

Ta rõhutas, et "Venemaa, kus sajandite jooksul on elanud palju rahvaid ja kultuure, on seevastu andnud suure panuse üldeurooplikele demokraatia väärtustele." 

Kuna kohtumine tugevat tulemust ei andnud, kinnitas Putin, et ta ei dramatiseeri partnerlusleppe üle peetavate kõneluste takerdumist.