53-aastase Barroso praegune 5-aastane ametiaeg lõpeb 31. oktoobril seoses Euroopa Parlamendi uue koosseisu kogunemisega, kuid Portugali endine peaminister loodab, et tööta ta ei jää, vahendas Reuters.


"Mul on au teatada, et Euroopa Liidu eesistuja küsis täna minult, kas ta võib esitada minu nime teise mandaadi taotlemiseks," ütles Barroso. "Ma nõustusin tema ettepanekuga."


Barroso sõnul osutusid otsuse langetamisel otsustavaks eelmisel nädalal toimunud Euroopa Parlamendi valimiste tulemused, mille tõttu jääb paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei parlamendi suurimaks fraktsiooniks. Barrosot on lubanud toetada ka Euroopa Liidu järgmine eesistujariik Rootsi, samuti Portugal ja Suurbritannia.


Barroso on nõus ametikohal jätkama aga siis, kui tema visioon Euroopa Liidu kujundamiseks saab selleks vajaliku toetuse.

"Ma usun, et me vajame kriisi ajal tugevat komisjoni ja tugevat Euroopa Liitu," märkis Barroso.

Tšehhi peaminister Jan Fischer oli BBC andmetel arutanud Barroso kandidatuuri Saksamaa kanstleri Angela Merkeliga.

"Euroopa tahab stabiilset majandust ja uut finantssüsteemi," tutvustas Barroso oma programmi. "Eurooplased tahavad kindlusolekut töö suhtes ja abi töötuse korral."


Barroso toetajad toovad tema puhul esile poliitilise stabiilsuse ja senise kursi jätkumise, kuid teda on roheliste ja mõnede äärmuslike saadikute poolt kritiseeritud liiga aeglases tegutsemises globaalse majanduskriisi tagajärgedega võitlemisel.
Mitmed riigid ei taha aga oma seisukohta teha teatavaks enne, kui Iirimaa on pidanud Lissaboni lepingu osas referendumi. Samuti kritiseerivad Barrosot roheliste saadikud ja mõned vasakpoolsed parlamendisaadikud.

Kui Barroso on liikmesriikidelt saanud vajaliku toetuse, peab tema kandidatuuri kiitma heaks Euroopa Parlament. Seejärel valib Barroso oma meeskonna liikmed, kes peavad pärast põhjalikke arupärimisi saama toetuse Euroopa Nõukogus ja Euroopa Parlamendis.
Seni on konservatiiv Barroso teatanud ainsana oma soovist kandideerida Euroopa Komisjoni presidendi ametikohale. Barroso on Euroopa Komisjoni president alates 2004. aasta novembrist.

Barroso saatus peaks selguma 18. juunil Brüsselis algava Euroopa Liidu tippkohtumisel, kuid analüütikute arvates on ta pädevaim soosik sellele ametikohale. Kui Barroso jätkab oma ametis, siis ei kaota tõenäoliselt oma senist ametikohta ka Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.