Leterme otsustas peaministri koha jätta eile, kui riigi ülemkohus leidis, et finantskriisile jalgu jäänud Fortise panga abistamisel on poliitikud käitunud ülemäära oma huvisid arvestades, kirjutas Reuters.

Belgia põhiseaduse järgi peab kuningas otsustama, kas võtab lahkumisavalduse vastu. Albert II on nõu pidanud kõigi viie valitsuskoalitsiooni erakonnaga, mille moodustatud habras liit on võimul püsinud napilt üheksa kuud.

Leterme'i juhitud koalitsioonil pole õnnestunud lahendada vastuolusid hollandikeelse flaami kogukonna ja prantsuskeelse vallooni kogukonna vahel, mis tänavu on ähvardanud viia koguni Belgia riigi lagunemisele kaheks pooleks.

Opositsioonierakonnad on nõudnud uusi parlamendivalimisi, kuigi analüütikute hinnangul Leterme'i koalitsioon ei soovi minna praegu rahva karmi hinnangut saama. Ajaleht De Morgen kirjutas, et oleks võimalik kokku panna jõulurahukabinet, kes valitseks juunini, kui saaks pidada parlamendivalimised koos juba kavas olevate kohalike omavalitsuste ja Euroopa Parlamendi valimistega.