Avalduse teinud autorite hulgas on näiteks Hanif Kureishi, Björk, Tom Stoppard, Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Irvine Welsh, Jeanette Winterson, Kazuo Ishiguro, Henning Mankell, Umberto Eco ja paljud teised. Nende arvates on riikliku luuretegevuse, mille läbi kõik inimesed tembeldatakse võimalikeks kahtlusalusteks murettekitav ühiskonna toimimise seisukohalt.

Nad kutsuvad ÜRO-d üles kehtestama rahvusvahelist digitaalsete õiguste deklaratsiooni, mis kaitseks inimõigusi internetiajastul.

Kirjanike avaldusele eelnes vaid päev varem Silicon Valley hiigelfimade (AOL, Apple, Google, Facebook, Microsoft, Twitter, LinkedIn, Yahoo) avalikku kirja USA Kongressile ja president Barack Obamale, kus nõuti põhjalikke seadusemuudatusi USA luureseadustes. Nüüd kutsuvad maailmakuulsad autorid inimesi üles allkirjastama petitsiooni riikliku luuretegevuse vastu.

Kuigi kirjanike avalduses ei nimetata ühtegi konkreetset luureagentuuri, ütlevad nad, et Snowdeni paljastused on seadnud küsimärgi alla ja kahjustanud kõigi inimeste õigust "jääda märkamatuks ja mitte tülitatuks" nende mõtetes, personaalses ruumis ja suhtlustes.

"See fundamentaalne inimõigus on muutunud õigustühiseks tänu tehnika arengu kuritarvitamisele riikide ja korporatsioonide poolt massilise järelevalve eesmärgil," seisab avalduses.

"Inimene, keda jälgitakse, ei ole vaba. Ühiskond, mida jälgitakse, ei ole demokraatia. Et säilitada mingigi tõelevastavus, peavad meie demokraatlikud õigused kehtima nii virtuaalses kui ka reaalses ruumis."

Nad nõuavad, et kõigil inimestel oleks endal õigus määrata mis piirini nende isikuandmeid võib seaduslikult koguda, talletada ja käidelda. Riigid peaksid digitaalsete õiguste konventsioonile alla kirjutama ja seda järgima.

"Jälgimine on vargus. Need andmed ei ole avalikus omandis, vaid kuuluvad meile. Kui meie andmeid kasutatakse, et ennustada meie käitumist, meilt röövitakse midagi muud - vaba tahte printsiip, mis on väga oluline demokraatlikus vabaduses."