Avalikustatud Briti luureteenistuse MI5 kunagised toimikud on kõik vanemad kui 50 aastat, vahendas BBC.

Avalikustatud materjalidest selgus, et Briti kirjanik Francis Meynell viis 29. detsembril 1920 Nõukogude Venemaalt pärit teemandid kommikarbis kodumaale, et rahastada kohalikku kommunistlikku parteid.

"Ta (Meynell- toim.) ostis šokolaadikarbi, võttis maiused välja ja pani selle teemanteid täis," seisis ühes raportis.

"Kui bolševike teemandid olid toodud Inglismaale, siis toodi nad Francis Meynell’i poolt šokolaadikarpi peidetuna," selgitas major Ball oma avalduses. "Ma arvan, et ta ostis Stockholmis šokolaadikarbi, võttis maiused välja ja pani selle teemanteid täis."

Väidetavalt pakkusid Vene kommunistid Meynell’ile 75 000 Briti naela. Meynell ei teinud juba tollal oma tehingust mingit saladust, vaid kinnitas veebruaris 1921. aastal ajalehele Evening News antud intervjuus, et tõi tõesti teemanteid Suurbritanniasse, võimalik et tegu oli isegi tsaar Nikolai II varaga, vahendas The Telegraph.

"Ma läksin ühel üsna ebameeldival otsustamatuse tunnil välja ja ostsin šokolaadikarbi, "ütles Meynell intervjuus. "Sinna, kus varem olid kommid, panin ma pärle või teemanteid ja katsin need hõbepaberiga."

Tema sõnul oli karbis asju 40 000 Briti naela (tänapäeva vääringus 850 000 Briti naela ehk 15 miljoni Eesti krooni) eest.

Kirjanik Meynell rahastas Briti riikliku luureameti järgi enda juhitavat vasakpoolset ajalehte Daily Herald’it, samuti läks osa müügist saadud rahast Briti Kommunistliku Partei rahastamiseks.

Meynell sattus Briti luure huviorbiiti juba 1916. aastal ja 1949. aastal kirjeldati teda kui äärmuslikku sotsialisti, kuid 1946. aastal lõi kuningas George VI Meynell’i rüütliks.

140 säilikut

Lisaks Meynell’i materjalidele avalikustati veel 140 seni salajast säilikut, mis puudutasid näiteks Saksamaa luureohvitsere, kommuniste ja Nõukogude agente. Materjalide hulgas on nii salajasi telegramme, maakaarte kui kirju.

Nii selgub USA ajakirjaniku Anna Strong’i materjalidest, et Lev Trotski armukeseks peetud naisel oli oluline roll Nõukogude Liidu ja Hiina vahelistes suhetes.

Ühes kirjas Hiina liidrile Mao Zedongile kirjutas Strong: "Ma soovin veeta kogu oma elu, et levitada teateid Hiina rahvarevolutsioonist ja eriti isiklikult teist ning teie ideedest ja meetoditest nii palju, kui see on maailmas võimalik."

Uutest materjalidest selgub näiteks, et Shakespeare’s Globe teatris tegutsenud USA näitleja Sam Wanamaker levitas Suurbritannias usinasti vasakpoolseid vaateid. Wanamaker siirdus Suurbritanniasse 1951. aastal, kui ta oli USA-s sattunud musta nimekirja.

Ühtlasi selgub materjalidest, et Briti arhitekt ja kommunistliku partei liige Graeme Shankland oli homoseksuaal ja elas koos oma partneri Peter Thomas’ega.

"Thomas’el oli väiksem magamistuba, mis külgnes Shankland’i omaga, aga seda kasutati harva, sest mõlemad mehed magasid koos suures voodis Shankland’i magamistoas," seisis ühes politsei kirjas.