34-aastane Tšitšvarkini kohta esitas märtsis Venemaa rahvusvahelise tagaotsimisorderi, süüdistades teda inimröövis ja väljapressimises. Kohus pole veel otsustanud, kas Tšitšvarkin tuleks Venemaale välja anda või mitte.

"Ma olen täiesti süütu ja tõestan seda Briti kohtule," ütles Londonis viibiv Tšitšvarkin telefoniintervjuus Reutersile. Vahistamiskäsku ei soovinud ta kommenteerida, lisades: "Mu advokaat ei soovita seda teha."

Võttis avalikult sõna äri halvava korruptsiooni vastu

Venemaal tegi Tšitšvarkin endale nime sellega, et kurtis avalikult, kuidas meelehead nõudvad ametnikud tema äri halvavad. Tšitšvarkin, kes oli julgenud avalikult sõna võtta ametnike hulgas vohava korruptsiooni vastu, müüs oma osaluse mobiiltelefone müüvas hiigelettevõttes Evroset möödunud aastal, enne kui aasta lõpul ühes perega Londonisse kolis.

Sel nädalal raadiokanalile Business Radio antud intervjuus ütles Tšitšvarkin, et on Venemaal kõik kaotanud. "Mul ei ole Venemaal võimalik alustada äriga, sest seal lihtsalt ei ole võimalusi," ütles ta. "Kui Venemaast saab taas vaba maa, kus on võimalik taas asju luua, lähen hea meelega tagasi."

Pagenud mogulit süüdistatakse väidetavalt ettevõtte käest varastanud endise töötaja röövimises ja temalt väljapressimises. Tšitšvarkini advokaat Vladimir Žerebenkov lükkas need süüdistused ümber, kommenteerides Venemaa esitatud rahvusvahelist tagaotsimisorderit.

"Tema süü kohta pole mingeid tõendeid," ütles Žerebenkov, lisades, et Suurbritannia tõenäoliselt ei anna tema klienti välja. "Arvan, et protseduuriliste rikkumiste tõttu keeldutakse tema Venemaale väljaandmisest."

Turul riideid ja suitsu müünud ärikast mobiilide jaemüügi turuliidriks

Tšitšvarkin kauples veel veidi rohkem kui kakskümmend aastat tagasi Moskvas Lužniki turul riiete ja sigarettidega, tema sõber ja tulevane äripartner Timur Artemjev omakorda pani kokku lauatelefone ja müüs neid lehekuulutuste kaudu, kirjutas BusinessWeek enne moblamoguli põlu alla sattumist.

Paari aasta eest olid mehed Venemaa suurima mobiiltelefone müüva ettevõtte Evroset omanikud. Vähe sellest, aastal 2005 oli firma 970 miljoni dollarise käibega suuruselt kolmas jaemüügiettevõte Venemaal üleüldse, jäädes maha ainult supermarketikett Pjatorotškale ja elektroonikamüüja Eldoradole.

Tšitšvarkini ja Artemjevi edulugu tõestas mõneks ajaks, et Venemaal võisid oma äriimpeeriumi nullist üles ehitada ka inimesed, kellel polnud tingimata sisseseatud häid suhteid valitseva poliitilise võimuga. Nüüd aga tundub, et president Dmitri Medvedevi lubadus ärimehi kaitsta põhjendamatu sekkumise eest on järjekordselt proovile pandud.

Evroset kasvas just üha suureneva keskklassi tarbimise toel. Aastal 1996 oli Moskva elanikest mobiiltelefon ainult 10 000 inimesel. Kuid paar aastat tagasi oli mobiiltelefon juba rohkem kui igal teisel Venemaa elanikul.