Vene välisministeerium kutsus Suurbritannia Moskva-suursaadiku välja pärast seda, kui Briti Nõukogu ei järginud Vene võimude nõudmisi, avades pühade lõppedes taas Peterburi ja Jekaterinburgi esinduse ukse.

Võimud olid andnud korralduse sulgeda Briti kultuuriesindused 1. jaanuaril ning seostanud seda üsna avalikult diplomaatilise tüliga, mis sai alguse endise FSB-lase, Kremlit kritiseerinud Aleksandr Litvinenko mõrvaga Londonis. Briti võimud on taotlenud tapmises kahtlustatava Andrei Lugovoi väljaandmist, millest Venemaa on keeldunud.

Ametlikult küll on toodud põhjuseks kahtlused, et kahe Briti Nõukogu esinduse legaalne staatus ei vasta Venemaa seadustele, teavitas Reuters. Lisaks on Briti Nõukogu tegevuse vastu ilmutanud huvi Vene maksupolitsei. Pärast välisministeeriumis “vaibal käimist” ütles suursaadik Tony Brenton, et Briti Nõukogu jätkab Venemaa regioonides tegutsemist.

Moskva võimud astusid aga kohe ka vastusammu. “Venemaa peab selliseid aktsioone rahvusvaheliseks provokatsiooniks, mille eesmärk on Vene-Briti suhete pingestamine,” on kirjas avalduses, mis ilmus välisministeeriumi veebilehel. “Vene pool ei anna viisasid uutele töötajatele, keda tahetakse saata Briti konsulaatidesse Peterburis ja Jekaterinburgis, et tegutseda Briti Nõukogu raames.”