Suurbritannia on edasi lükanud hulka kaitsevaldkonna projekte, sealhulgas uue 4 miljardit naela (69 mld kr, 5,67 mld dollarit) maksva uue lennukikandja ehitust. Sestap on sõjatöösturid muutunud närviliseks, kirjutas Reuters.

Seitse Euroopa riiki peaksid tänavu suveks otsustama, kas loobuda sõjaväeliste transpordilennukite Airbus A400M tellimusest. See projekt on praegugi valitsuste poolelt üsna kaua edasi lükkunud.

"Teiste sektorite päästmine tekitab lennunduses küsimusi, kas raha selleks leitakse praegu lennundusse planeeritud investeeringute arvel," ütles Briti lennukitootjaid ühendava ühingu SBAC juht Ian Godden. "Sektor on samuti mures sellepärast, et teaduse rahastamine kuivab kokku."

Londoni börsi 100 kõige olulisema ettevõtte hulka loetud Briti kaitsetööstuse hiiu Cobhami juht Allan Cook hoiatas, et kärped võivad anda India ja Hiina arenevale kaitsetööstusele edumaa. "Teadus- ja arendustegevus on meie tööstuse vereringe," ütles Cook. "Kui valitsused selleks vahendeid ei eralda, kaotavad nad selles äris Indiale ja Hiinale."

Suurbritannia kaitseministeeriumi käsutada on tänavusel eelarveaastal 35,2 miljardit naela (50 mld dollarit, 604,8 miljardit krooni), mis tuleval aastal tõuseb 36,7 miljardile naelale. Kuid sellest kulutatakse teadusele ja arendusele aastas ainult 500 miljonit naela (8,6 mld kr).

Ja kaitsetööstuse hinnangul on see arv langemas, kuigi Briti kaitseministeerium pole mulluseid numbreid veel avaldanud.