Tomlinson ise oli väiksemakaliibriline spioon. Briti välisluure MI6 teenistusse asus ta 1991.aastal. Alguses ennustati Tomlinsonile hiilgavat luurekarjääri, kuid pärast Bosnias teenimist vallandati ta 1995.aastal. Töövaidluste kohtusse ei lubanud luureteenistus tal asja kaevata. Siis otsustaski Tomlinson oma meelepaha väljendada raamatu kirjutamisega. Raamatu sisu saatis ta ühele Austraalia kirjastusele. Kirjastamislepingut see kaasa ei toonud, küll aga Tomlinsoni arreteerimise ja vangistamise, katse eest riigisaladusi avaldada. Pärast kuuekuist kinni- istumist põgenes Tomlinson 1998.aastal Suurbritannast, on sellest ajast saadik rännanud riigist riiki ja peab praegu baarmeni ametit Põhja-Itaalias. Suur osa tema raamatust kirjeldabki seda, kuidas briti salaluure on teda jälitanud ja kui ebaõiglaselt teda koheldi. Juttu on seal ka Tomlinsoni missioonidest Bosnias ja Moskvas, muuhulgas katsest mõrvata endist Jugoslaavia presidenti Slobodan Milosevici ja keemiarelva komponentide müügist Iraanile ajal, mil Suurbritannia ise oli ametlikult sellise müügi keelustanud. Räägitakse briti salaluure töömeetoditest, nagu uute agentide väljaõpetamisest.

Miks aga kirjastati briti eksspiooni raamat just Venemaal? MI6 väidab, et Vene salateenistused olid selle kirjastamise taga ning maksid autorile isegi 35 tuhat dollarit hüvitust. Vene välisluureamet, SVR eitas seda väidet. Kirjastaja Sergei Korovin ütles ajaleehle Komsomolskaja Pravda antud intrvjuus. et taotles vene salateenistustelt raamatu kirjastamiseks raha küll, kuid ei saanud. Briti ajaleht Telegraph väidab, et suurimat kasu saavad Tomlinsoni raamatu ilmumisest siiski vene salateenistused, ka kui nad kirjastamist otseselt ei sponsoreerinud. MI6 oli nende peavaenlane Nõukogude Liidu päevil ning on kardetud ja imetletud rivaaliks jäänud tänini. Kuidas suutis Tomlinson ilma salateenistuste abita üldse leida tuhandete vene kirjastuste seast just selle õige, küsivad briti ajakirjanikud.

Kirjastaja Sergei Korovin on nii oma kirjastuse kui raamatu väljaandmise ümbritsenud saladuskattega. Kirjastuse aadressi pole avaldatud, vältimaks politsei sekkumist, mis olevat juhtunud teistes riikides seoses Tomlinsoni raamatu avaldamise plaanidega. Autor olevat raaamatu teksti saatnud kodeeritud elektronpostiga. Viimase poolteise aasta jooksul olevat autor ja kirjastaja viis korda salaja kohtunud. Tomlinson eemaldas ettevaatuse mõttes tekstist kõik praeguste MI6 agentide nimed. Raamatu ametlikule esitlusele jäi autor tulemata põhjendatud kartusest, et pärast ei pääse ta Moskvast enam kuskile, sest ükski riik ei anna talle sissesõiduluba. Raamatu enda vastu on juba suurt huvi näidanud briti raamatumüüjad ning internetifirma Amazon. Briti ajaleht Sunday Times juba avaldas eksspioon Tomlinsoni raamatust väljavõtteid.

Maire Raidma, Raadio Vaba Euroopa