20 miljardit dollarit (244,5 miljardit krooni) maksev South Stream oleks Lõuna-Euroopa potentsiaalne gaasiga varustaja, teatas Guardian. Samas oleks tegu Euroopa Liidu projekteeritava Nabucco projektiga konkureeriva gaasijuhtmega.
"Me loodame, et South Stream ja selle ehitamine võiks kiireneda," märkis Bulgaaria president Grigori Parvanov kohtumisel Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga. "Me katsume leida selles küsimuses vajalikku toetust."
"Me räägime muidugi South Streami projekti arendamise kiirendamisest ja võib-olla selle mahu suurendamisest," tõdes Medvedev ja lisas, et kriisis oli süüdi Ukraina. "Venemaa positsioon on, et probleemide rahaline vastutus on Ukraina poolel ja kõik kahjud tuleks neilt sisse nõuda."
Jaanuaris katkestas Venemaa gaasitarned läbi Ukraina. Bulgaariat tabas Ukraina ja Venemaa gaasitüli kõige karmimalt. Riik oli gaasita peaaegu kaks nädalat.
Gazprom üritab suurendada South Streami mahtu poole võrra. Venemaa üritab South Streami arendamist kiirendada, et ennetada Nabucco trassi valmimist. Hetkel on lahtised arvukad tehnilised küsimused, nagu näiteks Serbia poolse gaasitrassi rajamine.
South Streami arendamisest on huvitatud Itaalia ja Austria.