„On Ameerika ajaloo fakt, et meie riigi loojad olid usklikud inimesed, ning peita seda fakti noorte viienda klassi laste eest poliitilise korrektsuse nimel on skandaalne ja häbiväärne,” ütles Williamsi advokaat Terry Thompson.

„Williams tahab õpetada oma lastele meie riigi tõelist ajalugu,” lisas jurist. „Mitte miski USA põhiseaduses ei keela õpetajal näitamast õpilastele iseseisvusdeklaratsiooni.”

Kohtuhagi esitati esmaspäeval San Jose piirekonnakohtule ning selles seisab, et direktor Vidmar rikub Williamsi sõnavabadusõigust, mille sätestab põhiseaduse esimene lisandus. Vidmarilt kommentaari saada ei õnnestunud.

Williams kinnitas hagiavalduses, et alates maikuust on ta pidanud esitama kõik tunnikavad ja paberid, mida kavatseb õpilastele näidata, Vidmarile heakskiitmiseks, ning direktor ei luba tal kasutada pabereid, kus on viiteid Jumalale või kristlusele.

Direktor keelas õpetajal näidata õpilastele iseseisvusdeklaratsiooni, George Washingtoni ja John Adamsi päevikuid, Samuel Adamsi raamatut „Kolonistide õigused” ning William Penni raamatut „Pennsylvania valitsuse põhimõtted”.

Juunis keeldus USA ülemkohus arutamast hagi, kus California ateist leidis, et USA truudusevandest tuleb eemaldada sõnad „Jumala all”.