California osariigis Santa Monicas paikneva Milkeni instituudi majandusteadlane Susanne Trimbath ütleb, et elamu omamise puhul tuleb arvestada kolme teguriga. “Majade kättesaadavuse puhul ei riku üldist tasakaalu isegi see, kui hinnad üles lähevad. Muidugi seni, kuni intressid püsivad madalal ja sissetulekud kasvavad,” selgitab Trimbath.

Tema sõnul tähendab “kättesaadav” seda, et maja ostmisel on sissemaks 20 protsenti hinnast ning ülejäänu finantseeritakse hüpoteegi abil, kusjuures igakuine maks ei tohiks ületada 30 protsenti kuu sissetulekust.

Californias on majaomanikke 58 protsenti ehk kümme protsenti vähem kui USA-s keskmiselt. Suuremates linnades nagu Los Angeleses on oma maja paljudele liiga kallis isegi praegu, mil hüpoteegiintressid on alla kuue protsendi ehk madalaima piiri lähedal.

Californias kergitavad maja-hindu keskkonnakaitsega seotud piirangud ja reeglid. Maa on kallis ning kohalikud või-mud julgustavad pigem ostukeskuste ja äripindade ehitamist, sest need toovad sisse kõr-gemat omandimaksu, kui eramute omanikelt saada.

Vähemalt ühes paigas, California kõrgtehnoloogia piirkonnas Silicon Valleys, on maja-hinnad järsult kukkunud. Kui internetimajandus hiljuti kokku varises, langesid seal ka keskmiselt üle poole miljoni maksnud majade hinnad realistlikumale tasandile.