Kalašnikovi põhiteoseks peetakse Nõukogude Liidu toodetud automaatrelva AK-47, mille sünnipaik on praeguseks pankroti äärele jõudnud Ižkari masinatehases Ižmaš. Relv on kasutusel 55 maailma riigi relvajõududes, vahendas portaal utro.ru.

Venemaa president Dmitri Medvedev on kutsunud Kalašnikovi tänase tähtsa päeva puhul Kremlisse.

AK-47 automaati on toodetud ja toodetakse edasi – nii legaalselt kui ka autoriõigusi rikkudes – paljudes maailma maades. Väidetavalt on tegu maailma kõige laiemalt levinud tulirelvamudeliga üldse.

Kalašnikove teevad järele nii tehased kui ka käsitöölistest relvasepad

Lisaks paljudele ametlikele ja mitteametlikele tootjatele võltsivad neid isegi näiteks relvasepad Afganistani ja Pakistani piiril Khyberi mäekurus, mis kipub olema Talibani kontrolli all. Siiski on põhiline mure toimivad piraatluse korras toodetavad tehase-Kalašnikovid, mille müük ületab kümnekordselt Ižmaši toodangut.

"Neil on see mure olnud juba vähemalt viis aastat," kommenteeris Virginias tegutsev ajakirjanik Larry Kahaner, kes on kirjutanud maailma kõige populaarsemast relvast raamatu "AK-47: relv, mis muutis sõja ilmet" (The AK-47: The Weapon That Changed the Face of War). "Me oleme jõudnud siiamaale sellepärast, et seda relva on väga lihtne toota – seda võib ehitada ükskõik kes."

Ka Soome kaitsevägi tarvitab Kalašnikovi automaadi eeskujul konstrueeritud automaati Rynnäkkökivääri 62, millest omakorda Iisraeli relvasepad on aretanud ka Eesti ajateenijatele tuttava automaadi Galil AR.