CIA direktor Michael Hayden ütles ajalehele Washington Post, et endise Pakistani peaministri tapsid Baitullah Mehsudi liitlased.

"Mõrva sooritasid inimesed, kes kuulusid Meshudi ümbritsevasse võrgustikku. Meil pole põhjust selles kahelda," ütles Hayden, kelle sõnul oli Bhutto mõrv osa laiemast kampaaniast, mille eesmärgiks oli tappa mitmeid Pakistani juhtivtegelasi.

Pakistani valitsus asus Mehsudi Bhutto mõrvas süüdistama vahetult pärast mõrva toimumist Rawalpindis 27. detsembril.

Michael Hayden ei soostunud aga avalikustama allikaid, mis lubavad tal väita, et Bhutto mõrva taga on just Mehsud ja al-Qaeda.

Analüütikute hinnangul on Haydeni kommentaar siiani kõige põhjalikum avalik hinnang, mida USA luureteenistus on teinud seoses Benazir Bhutto mõrvaga.

Mõrva asjaolusid ümbritsevad endiselt vastuolud.

Baitullah Mehsud eitab enda seotust Bhutto mõrvaga. Pakistani valitsus väitab, et riigi julgeolekutöötajad on tuvastanud telefonivestluse, mis tõendab, et just Mehsud oli rünnaku organisaator.

Al-Qaeda üritab aktiivselt Pakistani destabiliseerida ning on korraldanud mitmetele valitsuse juhtidele atentaadikatseid.

Bhutto muutus organisatsioonile ohtlikuks, kui ta sellel aastal poliitikasse tagasi tuli. Ta lubas USA kaasabiga korraldada rünnakuid Al-Qaeda tugipostidele. Samuti on äärmuslike islamistide hinnangul lubamatu, et naine võiks riiki juhtida.

Pakistani Rahvapartei liider Bhutto oli ajavahemikul 1988 kuni 1996 kaks korda peaministritoolil. Pärast kaheksa aastat eksiilis viibimist naases ta tagasi riiki mullu 18. oktoobril.