Kohtumine peaks keskenduma kaubandusvaidlustele USA poolt eksportijaile pakutud maksusoodustuste, Euroopa banaaniimpordi ja Euroopas keelatud USA hormoontöödeldud loomaliha impordi üle.

Lisaks loodetakse kokku leppida koostöös nakkushaiguste leviku vastaseks võitluseks vaestes riikides ja arutada julgeolekuküsimusi. Ametiisikute sõnul pole aga oodata olulisemat arutelu Washingtoni plaanitava raketitõrjesüsteemi üle.

ELi praeguse eesistujamaa valitsusjuht Guterres ütles ajakirjanikele enne kohtumise algust, et ei taha läbirääkimisi segavate teguritega häirida.

ELi välispoliitikajuhi Javier Solana sõnul ei tohiks kaubandusküsimused nõrgestada USA-ELi suhete teisi aspekte.

Clinton ütles teisipäeval ajakirjanikele, et loodab Euroopa-reisi kestel EL-USA mitmesugused kaubandusvaidlused lahendada.

Teised USA ja ELi ametiisikud olid pessimistlikumad. Ühe kõrgema USA ametniku sõnul pole tõsist läbimurret loota.

USA välisminister Madeleine Albright kohtus kolmapäeval Portugali välisministri Jaime Gama ja Solanaga.

ELi kaubandusvolinik Pascal Lamy pidi vaidlusküsimusi arutama oma USA kolleegi Charlene Barshefskyga.

ELi ametiisikute sõnul on ELi ja USA poliitiline ja kaubandusvahekord maailma tähtsaim. Kahepoolne kaubavahetus moodustas ELi andmeil 1999. aastal 341,2 miljardit eurot (319,8 miljardit dollarit).

Clinton avaldas teisipäeval lootust, et Washington ja Brüssel teevad koostööd võitluses nakkushaiguste nagu malaaria, aidsi ja tuberkuloos vastu, mis eriti levivad arengumaades.

Clintoni administratsiooni ettepanekud sel alal toetavad teadusuuringuid vaktsiinide väljatöötamiseks ja jagamiseks vaestes riikides, ravimifirmade rahaliseks ergutamiseks vaktsiinide arendamisel ning koostööd arengumaadega haiguste vältimisel ja ravimisel.