Juba päev varem märkis Clinton, et ta muretseb võimalike sõjaliste sidemete pärast kahe riigi vahel, vahendas Reuters.

"Me oleme väga mures Põhja-Korea pärast ja hiljutiste teadete kohta nende võimalikust koostööst Birmaga," nentis Clinton.

Clinton’i sõnul tahab president Barack Obama administratsioon saata olulise sõnumi regioonile pärast George W. Bush’i Washington’ist lahkumist, vahendas AFP.

Kahtlused kahe riigi koostöö osas said kinnitust, kui USA sõjalaevad tabasid kuu aega tagasi Birmasse suunduva Põhja-Korea aluse, mis vedas keelatud relvi.

"See võib destabiliseerida regiooni ja kujutada otsest ohtu Birma naabritele," tõdes Clinton eile.

ÜRO Julgeolekunõukogu on Põhja-Korea suhtes rakendanud sanktsioone, mis muuhulgas keelustab relvaekspordi ja kohustab ÜRO liikmesriike inspekteerima Põhja-Korea lipu all sõitvaid aluseid.

Mitmete tuumarelvastusekspertide ja dissidentide arvates püüab Birma sõjaväeline juhtkond arendada aga välja tuumarelvi. Eelmisel kuul avaldasid inimõiguslased umbes 800 fotod, millelt on näha Birmas asuvad oletatavad tunnelid, mille sihtotstarve pole teada, kuid mis ehitati väidetavalt Põhja-Korea abiga.

Clinton kavatseb Tais Phuketis regiooni liidritega konsulteerida Põhja-Korea vastu rakendatavate karmimate sanktsioonide üle, kui Pyongyang ei loobu tuumaprogrammi arendamisest. Clinton kavatseb eraldi kohtuda Hiina, Venemaa, Jaapani ja Lõuna-Korea välisministritega, et arutada edasisi samme. Homme algab aga Phuketis ASEAN’i riikide julgeolekualane tippkohtumine, kuhu Põhja-Korea on saatnud madalatasemelise delegatsiooni.

"Me peaksime maalima Põhja-Koreast pildi väga mustades värvides," ütles üks tippkohtumisel osalevatest ametnikest. "Kui nad jätkavat praegust poliitikat, siis see tee toob kaasa üha suuremad pinged Kagu-Aasias, suurema isolatsiooni ja rohkem samme selle režiimi vastu."

Ta lisas, et USA ootab oma partneritelt tõhusamat koostööd.
USA eelmine president George W. Bush kuulutas Põhja-Korea 2002. aastal kurjuseriigiks. Põhja-Korea viis mais läbi maa-aluse tuumakatsetuse ning on alates aprillist katsetanud erinevate lennuraadiustega rakette.