Kohtuotsuse kohaselt peab 16 hektaril laiuv tehas lõpetama põhjavee ammutamise ja sulgema kõik oma puurkaevud kuu aja jooksul. Kohtuotsusele eelnes tuhandete kohalike elanike 608 päeva kestnud meeleavaldus, raevu põhjustas asjaolu, et tehase ülisuure veetarbimise tagajärjel jäid ümberkaudsed riisipõllud kuivaks. Ära kuivasid ka kohalikele tähtsaks elatusallikaks olnud kookospalmid. Kohalikud avaldasid meelt ka suurkontserni tegevust soosinud osariigivalitsuse vastu, kirjutas ajaleht Guardian.

Põhjavesi on riiklik vara

Nüüd peab villimistehas leidma endale muid veeallikad. See parandab tunduvalt nii kohalike inimeste kui ka looduse seisukorda, sest piirkond on üle elanud kaks kuiva aastat, kui vihma ei sadanud kuude kaupa. Vastutuse villimistehase tegevuse jälgimise üle andis kohus kogukonna omavalitsusele ja osariigi valitsusele. Kohtuotsuse kohaselt on põhjavesi riiklik ressurss, mille kasutamise õigus kuulub tervele kogukonnale.

Kohtunik K. Balakrishnan Nairi sõnul ei kuulu isegi Coca-Cola tehase all olev põhjavesi tehasele. Nair kinnitab, et igal maaomanikul on õigus kasutada oma kodumajapidamises ja põlluharimiseks vägagi suuri põhjaveekoguseid.

Kuid Coca-Cola kompanii pumpas päevas välja 510 000 liitrit põhjavett, rikkudes sellega looduslikku veetsüklit. Nair leidis ka, et osariigivalitsusel polnud mingit õigust lubada eraettevõttel välja pumbata nii suurt veekogust, mis ohustas ümberkaudse piirkonna kuivaksjäämist.

Keskkonnakaitsjad tervitavad kohtuotsust, kuid looduskaitsjate kinnitusel pumbati iga päev välja tegelikult isegi suurem veekogus, mis ulatus 1,5 miljoni liitrini. Coca-Cola kompanii kinnitusel pumpas tehas välja vaid 300 000 liitrit vett päevas ning tal oli osariigi valitsuse luba poole miljoni liitri väljapumpamiseks.

Tehas võidakse sulgeda

Kolme aasta eest koguti tehase lähedal asuvas Plachimada külas 50 kotti riisi ja 1500 kookospähklit aastas. Tehase tegevuse tagajärjel on riisisaak praeguseks kahanenud viie kotini ja kookospähklisaak 200 kookos-pähklini aastas.

Külaelanikest ja keskkonnakaitsjaist hagejad nõudsid kohtus, et tülikas tehas üldse suletaks, kuid selleks kohtul volitusi polnud. Siiski loodavad kohalikud ja keskkonnakaitsjad, et alternatiivsete veeallikate puudumisel pannakse tehas üldse kinni.