Bush annab Washingtonis dalai-laamale isiklikult üle riigi ühe kõrgema autasu, Kongressi kuldmedali. Sellega tunnustatakse teda kui “juhtivat moraalset ja usujõudu”, kes on kasutanud oma positsiooni rahu edendamiseks Tiibetis. Eile kohtus USA riigipea aga 1989. aasta Nobeli rahupreemia laureaadiga eraviisil.

Peking reageeris dalai-laama austamisele üliteravalt. “See kahjustab tõsiselt Hiina-USA suhteid,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Liu Jianchao ajakirjanikele.

Hiina jõulisi sõnu saatsid konkreetsed teod. Peking katkestas kuueliikmelise Iraani tuumaprogrammi arutava kontaktgrupi kohtumise, lükates selle esialgu küll vaid nädalaks edasi.

Alusetud süüdistused

Praegu parteikongressil riigi tulevikku arutav Hiina avaldas ka juba varem tugevat survet, et dalai-laama medalit ei saaks. Peking süüdistab eksiilis elavat usujuhti separatismis – ehkki 14. dalai-laama Tenzin Gyatso on 1970. aastatest saadik ise korduvalt kinnitanud, et oleks valmis leppima Tiibeti iseseisvuse asemel ka autonoomiaga.

Pekingi meelehärmiks ignoreerivad lääneriigid aga üha enam tema nõudmisi. Eelmisel kuul kohtus 72-aastase dalai-laamaga Saksamaa kantsler Angela Merkel. Samuti võttis usujuhi vastu Austria kantsler Alfred Gusenbauer ja mõni kuu varem Austraalia peaminister John Howard. Veel seisab tal sel kuul ees kohtumine Kanada valitsusjuhi Stephen Harperiga, kes on talle andnud riigi aukodaniku tiitli.

Ka Bush on oma ametisoleku jooksul temaga juba kahel korral eraviisiliselt kokku saanud. Kuid esimese võimul oleva USA presidendina ilmub ta dalai-laamaga avalikkuse ette.

Dalai-laama elab Indias, kuhu ta oli sunnitud põgenema pärast 1959. aastal maha surutud Tiibeti ülestõusu. Vaatamata Hiina meedia püüetele teda diskrediteerida (näiteks viidates dalai-laama seotusele Tokyos surmava sariinirünnaku korraldanud Aum Shinrikyoga) püsib ta tiibetlaste seas ülipopulaarsena. Vaatlejate hinnangul võib dalai-laama olla ainsaks, kes suudab hoida tiibetlaste vabadusvõitlust rahumeelsena.

1. septembrist kehtima hakanud määrus keelab Tiibeti elavatel budadel ümbersünni ilma Hiina võimude eriloata. Sisuliselt tähendab see, et dalai-laama uut reinkarnatsiooni ei pruugita ametlikult leida kunagi.