Liitlasväed loodavad kiirelt puhastada Umm Qasri sadamasse viiva veetee, et seda mööda saaks toimetada Iraaki nii humanitaarabi kui ka lisavarustust vägedele.

Delfiinide õppeprogrammi juhid kinnitavad, et kogu sõjakäik on nende hoolealustele täiesti ohutu. Meremiinid on disainitud plahvatama raskete objektide nagu laevade, mitte aga mere-elukate puudutuste peale.

Praegune kampaania Iraagis pole sugugi esimene kord, mil delfiine on rakendatud sõjaväe heaks. USA militaardelfiiniprogramm sai hoo sisse kuueküm-nendatel, kui neid kasutati eeskujuna uute torpeedode väljatöötamisel. Esmakordselt värvati nad tegevteenistusse 1970. aastal Vietnamis, kus nad pidid kaitsma Cam-Ranhi lahe laskemoonasadamat.

Samuti on nad teeninud Pärsia lahes. 1987. aastal valvas Bahreini Manamah sadamas seisnud USA juhtimislaeva kuus kaitsedelfiini, kes pidid tõkestama tee akvalangist-terroristidele. Operatsioon “Iraagi vabadus” on siiski esimene kord, kui delfiinide teeneid vajatakse otseses sõjategevuses.

Läbi ajaloo pole delfiinide sõjaülesanded olnud aga sugugi nii rahumeelsed nagu miinitõrje või terroristide tõkestamine. Näiteks Nõukogude Liit uuris, kuidas kasutada delfiine hoopis veeteede mineerimisel. Teised delfiinid said väljaõppe kamikazedena, kes pidid, lõhkeainepakk seljas, vaenlase laevu rammima.