Täna Venemaa riigiduumas esimese lugemise läbinud seaduseelnõu pälvis saadikutelt entusiastlikke poolehoiuavaldusi, vahendas Reuters.

"Mõned peamiselt lõunas ja edelas asuvad riigid peaksid võimaldama oma peastaapidel teadvustada, et Venemaa president peab kaitsma oma kodanikke, kus iganes nad võivad olla," väitis liberaaldemokraatliku partei liider Vladimir Žirinovski.

Gruusia väitel üritatakse vastava seaduseelnõuga aga õigustada Vene vägede tungimist naaberriiki aasta varem. Analüütikud pelgavad, et Venemaal võib lähiajal tekkide konfliktseid olukordi nii Gruusia kui Ukrainaga.

Medvedev rõhutas augustis, et vastava seaduseelnõu väljatöötamiseks andis tõuke just eelmisel aastal toimunud sõda Gruusias. Kremli samme ajendab seegi, et endistes Nõukogude Liidu liiduvabariikides elab suurel hulgal venelasi, mitmes riigis asuvad aga Venemaa sõjabaasid.

Seaduse jõustumiseks peavad selle heaks kiitma nii riigiduuma, föderatsiooninõukogu kui president, kuid analüütikute arvates saab Kreml suure tõenäosusega oma tahtmise.