Helsinki narkopolitsei paljastas hiljuti ühe heroiini müügivõrgu, millesse kuulus kümneid inimesi, kellelt saadi kätte ligi poolteist kilo eriti kanget heroiini, kirjutab Helsingin Sanomat.

Helsinki narkopolitsei juhi Jari Aarnio hinnangul jõudis kuritegelik grupeering müüa umbes 100 000 doosi heroiini.

Eriti kange heroiini tõttu on mitmed narkomaanid sattunud surmale väga lähedale ning on vajanud turgutamiseks kiirabiarstide abi.

Paljastatud narkovõrgustiku võtmetegelasteks on kaks 40-aastast meest, kellest üks pärineb USA-st ning teine Nigeeriast.

Mõlemad mehed on elanud Soomes pikemat aega ning neid kahtlustatakse nii heroiini maaletoomises ning müümises. Tänavadiileriteks olid eranditult soomlased.

Viimane suurem heroiiniepideemia oli Soomes 2000. aastal, mil üledoosi läbi sai otsa 63 narkomaani.

Üks põhjus, miks Soomes on nõudlus heroiini järgi tõusnud, võib olla selles, et enam ei ole nii lihtne kätte saada buprenorfiini – sünteetilist ravimit, mida narkomaanid kasutavad sõltuvusest vabanemiseks.

Buprenorfiini peamine allikas oli ravim nimega Subutex, mida käidi hankimas Eestis ja Lätis. Praegu enam see võimalik ei ole, kuna Balti riigid on liitunud Schengeni viisasüsteemiga.

Enne seda said soomlased retsepti alusel Eestis või Lätist Subutexi osta ning seaduslikult kodumaale toimetada. Osa ravimist jõudis ka soome mustale narkoturule.Väidetavalt tegutsesid Tallinnas lausa Subutexi välja kirjutamisele spetsialiseerunud arstid.

Schengeni reeglite kohaselt ei tohi Eesti ja Läti apteegid soomlastele Subutexi müüa.

Soome tolli prognoosi kohaselt suureneb paralleelselt ka Subutexi ebaseaduslik vedu Eestist. Käesoleva aasta märtsiks oli tollis Subutexi tablettidega vahele jäänud üle 30 soomlase.