Üks soomlaste traditsioonilisemaid ja armastatumaid jõulukinke on raamatud. Paljud meediaväljaanded aitavad oma lugejatel enne pühi raamatuturult parimaid palasid valida. Selle aasta populaarseimaks jõuluraamatuks ennustatakse tõusvat eesti juurtega soome kirjaniku Sofi Oksaneni teos „Puhastus”, mis räägib küüditamisest ja Eesti taasiseseisvumisaastatest naiste kogemuste kaudu. Romaan on pälvinud viimase aasta jooksul palju auhindu, mille kulminatsiooniks oli Soome nimekaim, Finlandia kirjandusauhind detsembri alguses. „Puhastus” purustab tõenäoliselt ka kõik müügirekordid.

Sofi Oksanen vaatab pimedasse minevikku, kirjutas ajaleht Helsingin Sanomat Finlandia võidu puhul. Võitlus pimedusega on soomlaste endagi elu läbiv motiiv, mida on kõige vahetumal kujul tunda just jõulude ajal. Soomlased lugevat ka paljudest muudest Euroopa rahvastest rohkem raamatuid just sellepärast, et ei taheta minna õue pimeduse ja külma kätte.

Traditsioonilised eelistused

Kingikotti poetavadki soom­lased asju, mis teevad koduse olemise hubaseks. Üks selle aasta suuremaid kingihitte on Soomes toodetud toasussid, mis lõppesid poelettidelt juba enne pühi.

Aastast aastasse kuuluvad populaarsemate kingituste hulka ka Fazeri šokolaad ja peenemad alkohoolsed joogid nagu portveinid, konjak ja viski. Eriti eakamad mehed võivad seada kingiks saadud konjakipudelitest kokku pika rivi. Üks kingikoti soosik on ka keraamika- ja klaasitootja Iittala punane jõuluserviis, mille tassidest ja taldrikutest õhkub jõuluöö lumma.

Tavatult varased allahindlused

•• Sel aastal teeb aga kaupmeestele tõsist muret, kuidas mõjutab majanduskriis jõulukingituste soetamist. Nordea panga uuringu järgi vähendavad soomlased jõuluoste viiendiku võrra.

•• Ostmise ergutamiseks alustati allahindlusi juba mitu nädalat enne jõule. Sellist asja ei tule meelde viimase kahekümne aasta kogemustest, kommenteeris ühe suurema kaubanduskeskuse Sello juht Matti Karlsson Helsingin Sanomatele.

•• Soome kaubandusliidu positiivsemate prognooside kohaselt loodetakse, et võrreldes mullusega kasvab jõulumüük siiski kolm protsenti. Iga soomlase rahaline panus jõuluveetmisse oleks sel juhul 182 eurot (2850 Eesti krooni).