Eesti on küll kõrvale jäänud liitlaste hulgast, kes saadavad oma vägesid Gruusiasse pea terve maikuu kestvale NATO rahupartnerluse programmi suurõppusele Cooperative Longbow / Lancer 2009, mis toob riiki kokku 1300 võitlejat 19 riigist.

Juba õppuste toimumine on süüdanud Venemaa meelepaha: nii president Dmitri Medvedev kui ka Venemaa esindaja NATO juures Dmitri Rogozin on õppusi tauninud ja soovitanud need ära jätta. Vene uudistekanalid on peaaegu rõõmusõnumitena levitanud teateid, et Kasahstani, Eesti ja Läti väed õppusel ei osale.  

Kohalik suurõppus Kevadtorm rahvusvahelise õppusega samal ajal

"Tänavu Eesti nimetatud õppusel tõesti ei osale. Kuigi meie seekordne mitteosalemine annab kahetsusväärselt ainest spekulatsioonideks teemal suhete jahenemisest liitlaste ja Gruusia vahel, ei ole selleks Eesti puhul küll mingit alust," kommenteeris Eesti Päevaleht Online'ile kaitseministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kukk.

Peamiseks eemalejäämise põhjusteks on Kuke sõnul tegelikult Gruusia õppusega samal ajal toimuv traditsiooniline Eesti kaitseväe iga-aastane suurim maaväeõppus Kevadtorm, mille eesmärgiks on ühe jalaväepataljoni kokkuharjutamine. Kevadtorm, kus pannakse koos toimima pea kõik teenistuses olevad ajateenijad, kipub hõivama igal aastal Eesti kaitseväe peamise ressursi (elukutselist väeosa Scoutspataljoni on näiteks kasutatud vastutegevuses), samuti ka tänavu.

Kuid sellegipoolest jätkab Eesti jätkuvat tegevust Gruusia toetamist ja nõustamist mitmetes eri kaitseprojektides, ütles Kukk.

Eesti toetas Gruusiat kübersõja vastu ja õpetab mobilisatsiooni

Mullu augustis, kui Gruusiat tabasid küberrünnakud, viibisid seal Eesti küberrünnakute vastu seisnud eksperdid CERT Eestist, kes osutasid abi küberliikluse jälgimisel ja analüüsimisel. "Eesti serverid aitasid kriisi perioodil majutada Georgia välisministeeriumi, keskpanga ja uudisteportaali civil.ge veebilehti," ütles Kukk. 

Eesti tutvustab edaspidi Kuke sõnul Gruusia sõjaväele Eesti reservkogunemiste ja mobilisatsiooni süsteemi.

Samuti osaleb Eesti aktiivselt kolme Balti riigi poolt juhitava Georgia demineerimisfondi tegevuses. Näiteks aitas Eesti ellu viia Georgia kaitsesektori keskkonnajuhtimise süsteemi, projekt lõppes aprillis 2008.

Nii 2007/2008. kui ka 2008/2009. õppeaastal toetab Eesti ühe Georgia õppuri osalemist Tartus asuva Balti Kaitsekolledži (BALTDEFCOLi) kõrgemal juhtimiskursusel (Higher Command Studies Course) ning teise õppuri osalemist samas kolledžis maaväe staabiohvitseride kursusel (Army Intermediate Command and Staff Course).

Tänavu on kaitseministeeriumil kavas jätkata veel Eesti ja Gruusia omavahelisi konsultatsioone küberkaitse, maaväe sideüksuste, eriüksuste, meditsiiniüksuste ning suurtükiväelaste vahel. Samuti jätkatakse NATO logistikaameti NAMSA egiidi all demineerimisalast koostööd.