Euroopa Liit peab jätkama läbirääkimiste vahendamist, et saavutada rahuleppe täitmine Põhja- ja Lõuna-Sudaani vahel ning aidata kaasa Lõuna-Sudaani riikluse rahumeelsele tekkimisele, ütles välisminister Urmas Paet ministeeriumi pressiteenistuse vahendusel.

„Pärast Lõuna-Sudaani iseseisvuse väljakuulutamist on Eesti valmis tunnustama Lõuna-Sudaani iseseisva vabariigina ja seadma sisse diplomaatilised suhted,” märkis ta.

Paeti sõnul on viimase kuu jooksul suhted Põhja- ja Lõuna-Sudaani vahel taas oluliselt teravnenud. „Toimunud on mitmeid tulevahetusi piirialadel, milles on hukkunud sadu inimesi, üle 40 000 inimese on relvakonfliktide tõttu kodust põgenenud,” selgitas Paet. Põhja-Sudaan on viimasel nädalal korraldanud mitu õhurünnakut Lõuna-Sudaani vägede vastu.

Nii Euroopa Liit kui USA on kutsunud mõlemaid pooli üles lõpetama rünnakud ning jätkama rahumeelseid läbirääkimisi. Eesti välisminister rääkis, et humanitaar- ja julgeolekuolukord piirialadel ja Lõuna-Sudaanis on eriti halb ning humanitaarabi andmine konfliktide tõttu takistatud. „Euroopa Liidul on aga valminud strateegia edasisteks tegevusteks ning arenguabi andmiseks nii Põhja- kui Lõuna Sudaanis,” lausus ta. Paet lisas, et humanitaarabi osutamine tsiviilisikutele on seejuures üks esimesi prioriteete.

Eesti toetab samuti Euroopa Liidu esinduse avamist Lõuna-Sudaani pealinnas Juba’s.

2005. aastal sõlmitud rahulepe nägi ette Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi läbiviimise. Referendum toimus 2011. aasta jaanuaris ning selle tulemusel iseseisvub Lõuna-Sudaan 9. juulil.