Välismaiste uudisteagentuuride teatel on esialgsetel andmetel piirkonna iseseisvumise poolt andnud oma hääle koguni 99 protsenti elanikkonnast. Säärane ülekaalukas number viib tahes tahtmata mõtted sellele, et ega ei ole tegemist mõnest autoritaarsest süsteemist laenatud valimisvõttega.

Jaanuaris kolm nädalat referendumit vaadelnud Halliste hinnangul ei ole siiski põhjust selles numbris kahelda ning hääletuse tulemust kahtluse alla seada.

„Iseseisev Lõuna-Sudaan tundus olevat paljude inimeste soov ja tahe. Meeleolu referendumikeskustes oli tihti pidulikult tõsine,” ütles ta.

Referendumikeskuses, kus Halliste häältelugemist jälgis, algas kohe pärast tulemuste välja kuulutamist rahvapidu, kus löödi trummi saatel tantsu ning lasti laulu. „Inimesed näisid siiralt õnnelikud,” lisas ta.

Referendumikeskuste töötajad olid Halliste hinnangul oma ülesannete kõrgusel, hästi ettevalmistatud ning tegid oma tööd professionaalselt ja põhjalikult.

„Hääletati innukalt, paljudes kohtades käisid oma tahet avaldamas pea kõik nimekirja kantud inimesed,” jätkas ta.

Referendum toimus Halliste sõnul rahumeelses õhkkonnas ning mingeid märke referendumiga seotud vägivallast ei olnud. Kas iseseisvumine võib kaasa tuua ka mingisuguseid siseriiklikke konflikte, seda on tema hinnangul praegu keeruline ette näha.

Eesti valmistub uut riiki tunnustama

Välisagentuuride teatel kuulutatakse referendumi ametlikud tulemused välja veebruari alguses.

Halliste sõnul mõjutab tulemuste väljakuulutamist kaks aspekti. Esiteks on tegu logistiliselt väga keerulise operatsiooniga.

„Paljud referendumikeskused asuvad suurtest teedest eemal ja neile ei pääse autoga ligi, sestap võttis tulemuste kogumine omajagu aega,” kirjeldas ta.

Teiseks liidetakse tulemused kokku mitu korda ja erinevatel tasanditel - maakondlikul, osariiklikul, Lõuna-Sudaani ja Pohja-Sudaani ning lõplikult üleriiklikul tasandil. „Ka see on ajamahukas töö,” nentis Halliste.

Eesti välisministeeriumi teatel tuleb esmalt ära oodata Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi ametlikud tulemused ja iseseisvumisega kaasneva rahuprotsessi arengud, mis on iseseisvuse väljakuulutamise eeldusteks.

Senised arengud Lõuna-Sudaanis on olnud rahumeelsed ning kui protsess jätkub samamoodi, vastavalt rahvusvahelistele kokkulepetele, ei näe välisministeerium põhjust Lõuna-Sudaani iseseisvust mitte tunnustada.