Islandil elav Krista Sildoja ütleb, et nende külla keset mägesid ja fjorde pole kriis veel jõudnud. „Elekter oli korra ära, aga muul põhjusel.”

•• Kas pangaautomaadid töötavad korralikult, sularaha ikka saab kätte?

Selles osas ei ole mingeid muutusi. Ja üldse, Islandi krooniga saab siin kohapeal samamoodi toimetada nagu kogu aeg. Tundub ka, et selle väärtus on endine. Muutunud on aga see, et me ei saa kasutada oma siin teenitud raha mujal, s.t välismaal. Sest eurosid osta on jõhkralt kallis ja eurosid müüakse ainult lennukipileti ettenäitamisel ühekordselt, sedagi umbes 220 eurot inimese kohta. Välismaal ei lähe islandlastel samuti hästi – näiteks tudengitele maksab Islandi riik õppetoetusi ja nende väärtus on langenud.

•• Ähvardatav kümneprotsendine majanduslangus Islandis vist suurt tööpuuduse kasvu ei too, rahvast on ju niigi vähe?

Saabuv tööpuudus on tegelikult kaugelt tuntav. Minu tuttavate perekonnaliikmed, kes elasid ja töötasid Reykjavikis, on kaotanud töö. Need, kes töötasid mõnes neist pankadest – millega läks nagu läks –, on kaotanud töö. Olen lugenud, et välismaalased lahkuvad riigist. Ja mõned islandlased lähevad välismaale tööle.

•• Keda juhtunus rohkem süüdistatakse, kas pankureid või poliitikuid?

Nii poliitikuid kui ka pankureid. Poliitikuid ikka selle pärast, et nad lasid sellel juhtuda. Island on ju nii väike, suurem osa elanikke on omavahel sugulased. Tundub täiesti loogiline, et kontroll puudus. Kui oktoobri alguses olid inimesed šokis, siis nüüdseks on šokk üle läinud, asemele on tulnud tõsine viha ja põlgus selle olukorra suhtes – kuidas see sai ometi juhtuda?!  Tean omast käest, et islandlased on väga sõbralikud, töökad ja abivalmis inimesed ja on tõesti kahju, et olukord on nende vastu niiviisi pööranud.

•• Pankade võlgade katteks on pandud müüki enamik varasid välismaal, kuid kas Islandil on ka midagi suurt müüki pandud?

Pangavarade müügi koha pealt ei oska ma midagi öelda ja ka islandlased ei oska midagi kosta, kuna NAD LIHTSALT EI TEA midagi. Üldiselt raskendab olukorda see, et keegi vastutajatest ei vabanda oma rahva ees ega ütle, mis saama hakkab.