Dublinis võttis president Mary McAleese vastu tervelt pool miljonit Patricku päeva paraadil osalejat. Kogu Iirimaal nähti sadades kohtades väiksemaid paraade ja pubides joodi rohelist õlut. Üle maailma pidutses võib-olla isegi 70 miljonit iiri juurtega inimest, enamik neist Ameerikas.

Näiteks Chicago jõge on 1962. aastast saadik sel päeval roheliseks värvitud ja isegi Trafalgari purskkaevudest tuli eile rohelist vett. Juba laupäeval nähti tuhandeid pidutsevaid iirlasi Shanghais, kus nende tähtsaimat püha tervitati hiinapäraste, kuid iirilikult rohelisteks värvitud hiiglaslike paberdraakonitega.

Ent mida suuremaks on iirlaste kogukond maailmas paisunud, seda keerulisemaks on muutunud rahvuspüha just valitsusliikmetele, kes peavad üle maailma trallitajaid tervitama. Peaminister Brian Cowen võttis pidupäeva vastu Washingtonis koos Barack Obamaga, asepeaminister Mary Coughlan saadeti Saksamaale, põllumajandusminister tervitas pillerkaaritajaid Itaalias ja justiitsminister Pariisis.

USA iirlaste pidustusi oli nii paljudes kohtades, et nendeni jõudmiseks tuli Ameerikasse läkitada koguni kuus valitsuse liiget.

Valitsus lahkus riigist

Tervishoiuminister osales püha Patricku päeva paraadidel Uus-Meremaal, haridusminister pidi jõudma nii Souli kui ka Tokyosse, energiaminister Mumbaisse ja New Delhisse, kaubandusminister Austraaliasse, üks riigiminister Londonisse ja Birminghami, teine Glasgow’sse ja Edinburghi ning omavalitsusminister hoopis Varssavisse.

Koju jäid teadaolevalt vaid keskkonnaminister John Gormley ja rahandusminister Brian Lenihan, sest keegi pidi majanduskriisi tingimustes reisikulude pealt ka kokku hoidma. Tõsi, Lenihan just naasis Brüsselist ja kinnitas, et Iirimaa majandus on küll kriisis, aga mitte nii hullus kui Islandi oma. Valitsusliikmeil soovitas ta aga pidutsedes siiski rahakoti raudu vaos hoida.

Iiri kaitsepühak

Tõi saarele kristluse ja ajas maod minema

•• Püha Patrick, kes olevat Iiri annaalide põhjal surnud 17. märtsil 460 (või teise allika järgi hoopis 493), oli misjonär, kes tõi kristluse Iirimaale.

•• Legendi järgi peletas ta ka igaveseks saarelt maod (keda peeti druiidide sümboliks) ja esitles ristikheinalehte püha kolmainsuse sümbolina.

•• Kuigi Patrickult on säilinud kaks tema käega kirjutatud kirja, on mehe eluloos piisavalt palju ebaselget. Iirlaste jaoks on ta igal juhul saare kaitsepühak ja aja jooksul on iirlased suutnud oma rahvuspühast teha üle­maailmse pidupäeva.

•• Paraadide korraldamise komme pärineb Iirimaal 17. sajandist ja 17. märts on iirlastele vaba päev olnud alates 1903. aastast.