USA riikliku ookeani- ja atmo­sfääriameti (NOAA) teadlaste kogutud andmeil on sündimas järjekordne ulatuslike tagajärgedega ilmastikunähtus El Niño. Vaikse ookeani idaosas on veepinna temperatuur juba kerkinud ligi ühe kraadi võrra tavapärasest kõrgemaks ja tõus jätkub. Ookeanipinnast ligikaudu 150 meetrit allpool on aga vesi soojenenud umbes neli kraadi.

Lähematel kuudel peaks El Niño jõudu koguma, jõudes haripunkti põhjapoolkera talvel. Kuid iga El Niño on siiski erinev ja selle mõju sõltub sellest, kui soojaks Vaikne ookean just läheb. Praegu ennustatakse, et seekordne El Niño kujuneb mõõ­dukaks kuni tugevaks.

Indoneesia jahtub

Esialgsed arvestused näitavad kuivema õhumassi püsimist Indoneesia kohal, sest troopilised vihmasajud sajavad alla Vaikse ookeani keskkohale lähemal. Indoneesia on muu hulgas üks maailma suuremaid palmiõlitootjaid, mis annab põhilise osa paljude vaesemate inimeste sissetulekust, mida põud võib oluliselt mõjutada. Sajandi suurimaks nimetatud põuast alles toibuv Austraalia aga saab uue löögi, kui vihmapilved ei ulatu piisavalt niisutama nisukasvatusalasid.

India juba kannatab tavatu mussoonihooaja tõttu, mida teadlased on samuti seostanud tärkava El Niñoga. Vihmad algasid varem, kuid siis lakkasid. Alles möödunud nädalal hakkas tulema lisa, kuid sadu on tavapärasest väiksem. Karta on, et kui vihma väheks jääb, tapab veepuudus kasvava saagi ja lükkab taas käima toiduainete hinna tõusu.

Meenutuseks kirjutas ajaleht Times, et alles aasta eest kallinesid toiduained ja vähenesid nende varud, vallandades rahutusi nii Aafrika lääneosas kui ka Mehhikos, Usbekistanis, Haitil, Egiptuses ja mõningast tarbija­protesti Euroopas. Peamistes riisitootjamaades vähenesid varud aastakümnete madalaimale tasemele, need riigid hakkasid riisi varuma ja eksporti piirama, pannes riisi importivad maad muretsema.

Kui nüüdne El Niño hakkab kliimat, toidutootmist ja veevarusid mõjutama aasta­küm­nete suurima majanduskriisi ajal, siis viimane rängemate tagajärgedega El Niño tegutses 1998. aastal, mil Aasia finants­kriis oli haripunktis. Tollal hukkus El Niño tõttu paar tuhat inimest, kaotusi Austraalia ja Aasia põllumajanduses, infrastruktuuris ja kaevandustes mõõdeti miljardites dollarites.

El Niño on ajaloo kulgu muutnud, nentis Times ja tõi näiteks 1787.–1788. aasta väga tugeva El Niño, mis rikkus ilma Prantsusmaal.

Poisslaps ja Tütarlaps möllavad ookeanis

••    Umbes iga nelja aasta tagant ilmuvad Lõuna-Ameerika läänerannikule soojad hoovused. See toimub enamasti jõulude ehk Jeesuse sünni ajal ning sellest ka hispaaniakeelne nimetus El Niño ehk Poisslaps.

••    Tugevate El Niñode puhul muudavad tavapärased passaattuuled suunda ja ookeani lääneossa kogunenud soojemad veekihid hakkavad liikuma itta, tuues Lõuna-Ameerikas kaasa suuri vihmasadusid. Samal ajal aga kujuneb ookeani teisel kaldal põud.

••    Vastupidise nähtusena – mil nimeks Tütarlaps ehk La Niña – jaheneb ookeani idaosa oluliselt.