Presidendivalimiste teises voorus selgub, kas võidab suhteliselt eurosõbralik Boris Tadic või marurahvuslane Tomislav Nikolic. Avaliku arvamuse küsitlused ei näita seni kahe mehe toetuses arvestatavat vahet. Hääletustulemusest sõltub, kas Serbia võtab EL-iga konfrontatsioonikursi, kui Kosovo end ilmselt juba sel kuul iseseisvaks kuulutab.

Välisminister Urmas Paet ütles Eesti Päevalehele eile Brüsselis, et EL tahab Serbia presidendivalimiste teisest voorust teha sisuliselt euroreferendumi. Parim viis selleks oleks pakkuda Belgradile stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingut (SAL). Niisuguse, spetsiaalselt Balkani riikidele mõeldud EL-i liikmestaatuse poole liikumise võimaluse blokeeris Holland.

Kosovo kardab

Madalmaade esindaja tuli kohtumisele sõnumiga, et SAL sõlmitakse Serbiaga vaid siis, kui riik teeb täielikku koostööd rahvusvahelise sõjakuritegude tribunaliga. Otse öeldes tähendab see, et Belgrad peab Haagi kohtule üle andma kümme aastat põranda all veetnud kindral Radko Mladici, kelle väed mõrvasid 1995. aastal Srebrenicas 8000 muslimi meest ja poissi.

SAL-i asemel pakub EL nüüd Serbiale oma senises ajaloos pretsedenditut erilepingut, mis oleks põhisisult deklaratiivne ja poliitiline. Selle juurde ei kuuluks nõudmine, et Belgrad peab kõigepealt üle andma Mladici ja/või teise tuntud põgeniku, Bosnia serblaste kunagise peaministri Radovan Karadzici. Kokkulepe kinnitaks selgelt Serbia “Euroopa-perspektiivi” ehk garanteeriks veel kord riigi tulevase liitumise EL-iga ning allkirjastataks järgmisel nädalal. Ainsaks tingimuseks on “õige” valimistulemus – ehk Tadici võit.

Euroametnikud ei tee endale illusioone: Nikolici edu korral pole Belgradile mõtet pakkuda ühtegi lepet. Kosovo vältimatu eraldumise vastu seisab kompromissitult ka peaminister Vojislav Kostunica ning Nikolici võimuletulek hävitaks Euroopa-orientatsiooni kui poliitilise alternatiivi.

Kosovo liidrid on EL-i hoiatanud, et Nikolici presidendiks saamisele järgneb juba tuleval nädalal iseseisvusdeklaratsioon, ennetamaks võimalust, et Serbia viib separatistlikku provintsi “tankid sisse”. Säärane areng seaks ÜRO ja NATO kontrolli all oleva Kosovo hoopis uude olukorda ning Pristinas kardetakse, et lääs ei pruugi selleks valmis olla.