Kui WikiLeaks oleks tegutsenud 2001. aastal, siis kas oleks olnud võimalik 11. septembri rünnakuid ära hoida? Idee väärib endise FBI agendi Coleen Rowley ja lennundusjulgeoleku eksperdi Bogdan Dzakovici hinnangul kaalumist, kirjutas LA Times.

Rowley oli FBI Minneapolise osakonna agent ning tegi tihedat koostööd nendega, kes arreteerisid hiljem 11. septembri terrorirünnakute planeerimises süüdi mõistetud Zacarias Moussaoui USA immigratsiooniseaduse rikkumise alusel kuu aega enne New Yorgi maailma kaubanduskeskuse kaksiktornide hävitamist.

Pärast ühest lennukoolist saadud vihjet Prantsusmaa kodanikust marokolase Moussaoui kohta võttis FBI eriagent Harry Samit oma meeskonnaga ta vahi alla. Üks välismaine luureteenistus oli ameeriklastele teatanud, et Moussaoui on seotud terroristidega, kuid üllatuslikult ei andnud FBI ülemused Washingtonis Samitile luba otsida läbi mehe sülearvuti ning isiklikud asjad.

Samad Washingtoni juhid seadsid takistusi Samiti otsesele ülemuse teele, kes väitis 2001. aasta augustis, et ta üritab ära hoida reisilennuki kaaperdamist ning sellega vastu maailma kaubanduskeskuse tornide sõitmist. Hiljem Moussaoui kohtuasjas tunnistusi andes ütles Samit, et tema Washingtoni ülemuste käitumist võib iseloomustada kui „kuritegelikku hooletust“.

Septembrikuiseid rünnakuid uurinud komisjon jõudis hiljem järeldusele, et Moussaoui treenis end ilmselt varupiloodiks ning kui info mehe arreteerimisest oleks avalikustatud, siis oleksid terroristid oma rünnaku tõenäoliselt edasi lükanud.

WikiLeaksi sugune veebikeskkond on Rowley ja Dzakovici hinnangul andnud võimaluse neile agentidele, kes valdavad informatsiooni ning tunnevad, et selle peaks ühiskonna heaolu huvides avaldadama, kuid kelle ülemustel on materjali avalikustamise osas teistsugune arvamus.

Agendid, kes teadsid võimalikust rünnakust sattusid vastamisi ebameeldiva eetilise dilemmaga, kuid samas aeg tiksus üha edasi. Nende ülemused hoiatasid neid korduvalt „meediaga suhtlemise eest“, kuid samas tundsid agendid tungivat vajadust avalikkust hoiatada.