Saadikud märgivad, et nad toetavad integreeritud lähenemist merenduspoliitikale ning teevad soovitusi muuhulgas meretranspordi keskkonnasõbralikkuse ja sadamapoliitika kohta.

Raporti poolt hääletas 530, vastu 25 ja erapooletuks jäi 61 saadikut, teatab EP pressiteenistus.

Saadikud leiavad Wilhelm Ernst Piecyki esitatud raportis, et tulevane merenduspoliitika peaks olema integreeritud ning pöörama tähelepanu ka sellistele merenduspoliitika valdkondadele nagu laevatehased, laevandus, laevandusohutus, turism, kalandus, sadamad, merekeskkond, teadusuuringud, tööstus, ruumiline planeerimine jm ning nende omavahelistele seostele.

Merepoliitika ja keskkond

Raportis leitakse, et ehkki laevatransporti peaks eelistama maantee- või õhutranspordile, kuna see kahjustab keskkonda viimastega võrreldes vähem, ei ole ka meretransport "puhas" ning seetõttu tuleb võtta meetmeid, et muuta meretransport vähem keskkonda ja kliimat kahjustavaks.

Nii kutsutakse raportis üles drastiliselt vähendama laevade heitmeid, nagu CO2, SO2 ja lämmastikoksiidi. Teiseks kutsutakse komisjoni üles hoolikalt hindama laevanduses heitkogustega kauplemise võimalikkust ja kolmandaks leiavad saadikud, et laevanduses tuleb kasutusele võtta taastuvad energiavarud nagu tuule- ja päikeseenergia ning nende kasutamist edendada.

Saadikud nõuavad ka, et komisjon esitaks võimalikult kiiresti ettepaneku, mis aitaks tagada laevamootorite punkrikütuse hoiustamise turvalisemates, topeltseintega paakides. Samuti tuleks uurida taastuvenergia, nagu näiteks tuule- ja päikeseenergia kasutamise võimalusi laevadel, maismaalt pärit energia kasutamist sadamates seisvatel laevadel jne.

Saadikud leiavad, et vaja oleks ka sadamastrateegiat, mis võimaldaks sadamatel areneda vastavalt turu muutustele ja nõudmistele, järgides asjakohaseid õigusakte eesmärgiga luua soodne investeerimiskliima, et aidata kaasa sadamate piisava läbilaskevõime saavutamisele, arvestades üha suurenevat kaubalaevanduse liiklusvoogu.

Raportis nõutakse ka Euroopa rannavalve loomist ja palutakse komisjonil uurida selle teostatavust nii kiiresti kui võimalik.

Euroopa Komisjon on lubanud esitada Euroopa merenduspoliitika ettepaneku ja vastavad töökavad 10. oktoobril käesoleval aastal.