NATO kaotas seitsmendat nädalat kestvate Jugoslaavia-vastaste õhurünnakute ajal esimesed kaks sõdurit.

Albaanias hukkus eile kaks USA armee pilooti, kui nende ründekopter AH-64 Apache öisel treeninglennul alla kukkus. Õnnetus juhtus kell pool kaks öösel Albaania pealinnast Tiranast umbes 75 kilomeetrit põhjas.

Apachei piloodid olid esimesed USA ja ühtlasi NATO sõjaväelased, kes 24. märtsil alustatud Jugoslaavia-vastase õhukampaania käigus surma on saanud. Pentagoni teatel kopterit ei rünnatud, õn-netuse võis põhjustada elektriliinidesse takerdumine.

Tegu oli juba teise allakukkunud Apacheiga pärast seda, kui 24 kopterit aprillis Albaaniasse saadeti. Esimene ründekopter kukkus alla samuti treeninglennu ajal 26. aprillil. Selle kaks pilooti pääsesid tõsiste vigastusteta.

Seni pole hirmuäratava raketisüsteemiga relvastatud koptereid Jugoslaavias veel kasutatud. Apacheid said kuulsaks Lahesõjas, kus nad väidetavalt hävitasid enam kui 500 Iraagi tanki ja sadu teisi transpordivahendeid. Kokku on NATO rünnakute käigus kaotanud viis lennumasinat. Lisaks kahele Apacheile on allianss ilma jäänud radaritele raskestinähtavast hävitajast F-117 ning hävitajatest F-16 ja AV8B Harrierist.

Euroopa-visiidil Clinton laseks vangid vabaks

NATO võib peagi vabastada kaks vangivõetud Jugoslaavia sõjaväelast, kuid tegemist ei olevat hea tahte zhestiga Milosevicile.

USA president Bill Clinton saabus eile Euroopasse kahepäevasele visiidile, et kohtuda Kosovo konflikti asjus NATO liidrite ja USA sõja- väelastega. Clinton palus kaitseminister William Cohenil kaaluda kahe NATO käes vangis oleva jugoslaavlasest sõjavangi vabastamist.

USA kaitseminister ütles eile, et sõjavangide vabastamine olevat mõne päeva küsimus. Kosovo Vabastusarmee sõdurite poolt kinni võetud ja USA-le üle antud kahe sõduri vabastamine oleks justkui vastutasu kolme Serbia käes vangistuses olnud USA sõduri vabastamise eest. Coheni väitel pole see aga küll mitte hea tahte zhest Belgradile.

Reuters/BNS