Prantsusmaa ja Saksamaa juhtide sõnul on Iirimaa poolne „EI“ referendumi jaoks tõsine tagasilöök kuid sellest hoolimata peaks nende sõnul projektiga edasi liikuma, vahendab bbc.com.
Erandiks on Tšehhi, mille presidendi Vaclav Klausi sõnul ei ole võimalik ratifitseerimist jätkata ja Lissaboni projekt on sellega lõppenud.
Luksemburgi peaministri Jaen-Claude Juncheri sõnul on ilmselge, et Lissaboni leping ei saa Iiri vastuse tõttu jõustuda pareguse kava järgi 2009. aasta 1. jaanuaril.
Itaalia välisministri Franco Frattini sõnade kohaselt on Iiri referendumi tulemus tõsise tagasilöögi tekitanud, mille tõttu ei saa vastu võtta teisi olulisi otsuseid julgeoleku, immigratsiooni, energiapoliitika ja keskkonna osas.
Poola peaminister Donal Tusk ütles Reutersile, Iiri referendumi tulemus on probleem, aga sellest hoolimata usub ta, et lepingu ratifitseerimine ja raksendamine lõpetatakse edukalt.
Iirimaa hääletustulemused Lissaboni leppe kohta löödi kinni tulemusega 53,4 protsenti vastuhääli ja 46,6 protsenti poolthääli.
Järgmisel nädalal kohtuvad Euroopa Liidu riikide juhid kriisikohtumisel, et arutada võimalusi, kuidas päästa lepingut, mille on seni ratifitseerinud 14 liikmesriiki 27-st.