“Ma olen kindel, et president Medvedevi võimulolles tugevdavad ja arendavad Euroopa Liit ja Venemaa omavahelisi strateegilisi suhteid,” ütles komisjoni president José Manuel Barroso Reutersi vahendusel.

“EL-i ja Venemaa vahelised suhted baseeruma mitte üksnes ühistel huvidel vaid ka väärtuste austamisel, mida me mõlemad oleme lubanud teha,” lisas Barroso.

EL-i ja Venemaa vahelised suhted on viimasel ajal olnud keerulised. Paljud poliitikud on väljendanud muret autokraatsete poliitikate ilmnemise pärast Venemaal. Sealhulgas on kritiseeritud Venemaa kehtestatud piiranguid valimiste vaatlemise osas.

Komisjoni pressiesindaja sõnul ei peaks EL selles osas karme meetmeid kasutusele võtma.
“Meie hinnangul on dialoog alati parem kui uste paugutamine,” ütles ta, lisades, et blokk soovib Venemaaga rohkem arutada probleeme nagu meediavabaduse, demokraatia ja kogunemisvabaduse tagamine.

Lisaks EL-ile õnnitlesid Medvedevit ka Prantsusmaa, Suurbritannia ja Saksamaa. Nii Saksamaa kui ka Prantsusmaa tõdesid, et valimiste tulemused peegeldavad venelaste tegelikke soove.

Saksa kantsler Angela Merkeli pressiesindaja Thomas Stegi sõnul soovis Merkel Medvedevile palju õnne ja edu.
“Dmitri Medvedev on viimastel kuudel selgelt rääkinud vajadusest Venemaa moderniseerida ning avaldanud toetust seaduse jõule,” ütles Steg. “Saksamaa valitsus tervitab seda ning on valmis teda toetama.”

Kuigi demokraatlikud reeglid ei olnud valmiste ajal eelistatud, näitasid valimised Stegi sõnul Venemaa ihalust jätkuvuse ja stabiilsuse järele. 

“Isegi teades, et neil valmistel polnud tõsist konkurentsi, arvan ma, et kahtlemata hääletas Venemaa väga selgelt ning tulemused on väga üllatavad,” ütles Prantsuse välisminister Bernard Kouchner.

Suurbritannia, kelle suhteid Venemaaga on halvendanud KGB eksagendi Litvinenko mürgitamine ning soovimatus peamist kahtlusalust brittidele välja anda, avaldas lootust parema koostöö osas ning lisas, et Medvedevit peaks hindama eelkõige tema tegude järgi.

Diplomaatide sõnul püüab EL Venemaa kritiseerimisel tagasihoidlikuks jääda ning vältida vastasseisu tekkimist oma suure naabri ja põhilise energiaga varustajaga.

Vene riikliku kontrolli all olev Gazprom, mida Medvedev endiselt juhib, vähendas väidetava võla tõttu täna neljandiku võrra Ukrainale tarnitava gaasi kogust.

Komisjon sõnul lubas Gazprom Brüsselile, et lüke ei mõjuta gaasitarnet Euroopasse.