“Karm kontroll Valgevene meedia üle muudab sõltumatute infoallikate leidmise valgevenelastele väga raskeks,” põhjendas kaks miljonit eurot maksva projekti vajalikkust euroliidu välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner.

Leedus asuv raadiojaam Balti Lained (Baltijos Bangos) edastab iga päev hommikusel tipptunnil tund aega uudiseid, muusikat ja reportaaže nii Euroopast kui ka Valgevenest. Peagi läheb kord nädalas eetrisse ka pooletunnine telekava.

Opositsioon loodab protesti

Samas on valgevene- ja venekeelseid raadiosaateid võimalik kuulata esialgu vähekvaliteetsel AM- ehk kesklainealal. Televisiooniprogramm jõuab valgevenelasteni satelliidi vahendusel ja sarnaselt raadioga ka interneti kaudu. Rahajagaja Euroopa Komisjon lubab Vene, Saksa, Poola, Leedu ja Valgevene konsortsiumis sündivate saadete sisusse mitte sekkuda.

EL-i initsiatiivile vaatamata läheb Valgevene opositsioon valimistele kindla kaotusteadmisega. Ühes Aleksandr Lukašenkoga pürib riigipeaks neli inimest. Opositsiooni ühiskandidaat Aleksander Milinkevitš loodab, et pärast valimiskaotust tulevad tänavaile meeleavaldajad, kes korraldavad järjekordse rahvarevolutsiooni.

Müriaad sõltumatuid infoallikaid

•• EL-i raadiosaated lisandusid juba tegutsevatele väliskanalitele, mis üritavad leevendada president Aleksandr Lukašenko võimude organiseeritud infosulgu. Mõni päev enne EL-i saateid alustas oma programmi edastamist Valgevenesse Poolas Bialistokis baseeruv Mõistuseraadio (Radio Racja). Juba pikka aega edastavad valgevenekeelseid saateid Poola rahvusvaheline jaam Radio Polonia ning USA kongressi rahastatav Raadio Vabadus.

•• Omapärase ühisaktsiooni on algatanud Slovakkia ajaleht SME, Poola Gazeta Wyborcza, Tšehhi Lidove noviny ja Ungari Magyar Hirlap, avaldades kari-katuure Aleksandr Lukašenkost ja levitades neid internetis.