Europarlamendi saadikud kiitsid heaks raporti, mille alusel tuleks paika panna ajakava nii terrassisoojendajate kui ka ooterežiimil olmeelektroonika keelustamiseks.

Dokumendis nenditakse, et süsinikdioksiidi emissiooni vähendamiseks peab astuma olulisi samme ja leitakse, et üheks selliseks on just välisoojendajatest loobumine. Raporti eest-vedaja Fiona Hall ütles BBC-le, et ta on näinud arvutusi, mille järgi paiskab auto kasutamine aasta jooksul õhku kolm tonni süsinikdioksiidi, terrassisoojendajate puhul aga on see kogus lausa neli tonni.

Komisjon kaalub

Kuid osa ekspertide meelest pole selliste põletite mõju märkimisväärne, võrreldes mõne teise seadeldisega. Nii näiteks ütles Eric Johnson, kes on Briti esindaja ÜRO kliimamuutuste konventsiooni töörühmas, et plasmatelerite tõttu eraldub CO2 rohkem kui tavalistest terrassisoojendajatest.

Ongi nii, võiksid ilmselt öelda europarlamendi aruandjad. Nimelt on nende teiseks üleskutseks piirata elektroonikaseadmete ooterežiimi elektritarvet maksimaalselt ühe vatini või kaotada standby-olek üldse.

Halli sõnul saadetakse need ettepanekud nüüd Euroopa Komisjonile kaalumiseks. Varem on komisjon kehtestanud ajakava energiatõhususe suurendamiseks mitmete seadmete osas, kohustades muu hulgas üle minema nn säästupirnidele.