Kaasmaalased ennekõike

Sakslaste arvates on euroopaliku identiteedi esindajateks Joschka Fischer, Gerhard Schröder ja Edmund Stoiber. Prantslaste arvates Charles de Gaulle, Jacques Chirac ja Napoleon I Bonaparte. Brittide arvates Tony Blair, Winston Churchill ja Margaret Thatcher. Poolakad märkisid ära Alexander Kwasniewskit ja paavsti Johannes Paulus II.

Itaalia oli erandlik, sest seal märgiti esikolmikus ära ka üks prantslane, kuigi veel itaallaste võimu ajal Korsikal sündinud Napoleon I. Tema ees olid siiski Romano Prodi ja Silvio Berlusconi. Napoleon leidis ära märkimist kokku 12 protsendi mitte-prantslaste vastuselehtedel.

Joutard pidas kaasmaalaste soosimise põhjuseks seda, et koolides on tehtud liiga vähe “ühis-euroopaliku mälu” loomiseks. “Kultuurilised liikumised pole kunagi olnud seotud ühe riigiga, majandusteooriad ja poliitilised ideed puudutavad kogu Euroopat,” märkis ta.

Chaplin eurotabelis

Suurimateks euroopaliku identiteedi esindajateks tõusid küsitluse järgi 18.–20. sajandist Winston Churchill (22 protsenti), Marie Curie (19 protsenti) ja Charles de Gaulle (19 protsenti). Suurema osa oma elust USA-s elanud Charlie Chaplin jõudis kaheksandale kohale.

Enne 18. sajandit elanud suurkujudest moodustasid esikolmiku Leonardo da Vinci, Christoph Kolumbus ja Martin Luther. Mõ-lemast ajastust jäid viimasele kohale kirjanikud, vastavalt Johann Wolfgang von Goethe ja Miguel de Cervantes Saavedra.

Euroopa identiteedi kandjad

18.–20. sajand

Winston Churchill 22 protsenti

Marie Curie 19

Charles de Gaulle 19

Konrad Adenauer 15

Willy Brandt 14

Napoleon 14

Pablo Picasso 12

Charlie Chaplin 10

Kuninganna Victoria 10

Victor Hugo 9

Frederic Chopin 8

Karl Marx 8

Garibaldi 6

Goethe 5

Keskajast 18. sajandini

Leonardo da Vinci 25

Christoph Kolumbus 21

Martin Luther 19

Karl Suur 15

William Shakespeare 14

Püha Franciscus Assisist 13

Isaac Newton 11

Voltaire 10

Gutenberg 10

Kopernik 9

Dante 6

Karl V 4

Püha Teresa Avilast 4

Miguel de Cervantes 4