Eelkõige Saksamaa linnades on turismimaksu varemgi kasseeritud, nüüd on reele hüppamas ka mõned suuremad turistide sihtkohad. Turismimaks on kaalumisel või kehtestamisel näiteks Lissabonis, Roomas, Venezias, Firenzes, Barcelonas ja Peterburis. Barcelonas loodetakse koguda aastas 20 miljonit eurot, Lissabonis 13 miljonit eurot. Raha saadavat kätte lihtsalt – hotellis tuleb rohkem maksta.

Lissaboni plaan näeb ette küsida ühe hotelliöö eest lisatasu 1,9 eurot, hostelis aga vaid 20 eurosenti. Roomas tuleb kolmetärnihotellis maksta öö eest kaks eurot, paremates hotellides kolm eurot. Kehvemate majutuskohtade kasutajad pääsevad maksust. Venezias ja Firenzes peab iga majutuskohas ööbija maksma ühe euro.

Saksamaal hakkab uuest aastast kehtima ka uus üleriigiline väljalennumaks. Nimelt peab iga Saksamaa lennujaamast välja lendav reisija alates 1. jaanuarist maksma sihtkoha kauguse järgi 8–45 eurot.

Seevastu Iirimaa vähendab väljalennumaksu kolmele eurole, esialgu küll vaid katsena üheks aastaks. 2009. aastast saadik on Dublinist välja lennanutelt korjatud kümme eurot, kui lend viib kaugemale kui 300 kilomeetrit. Kaks eurot võetakse Iiri-siseste ja osa Briti sihtkohtade puhul.