“Korra järelevalveorganid kardavad, et suure nominaaliga rahatähed (200- ja 500eurosed) võivad soodustada rahapesu,” tsiteeris The Financial Times Europoli raportit. “Ülemineku-ajal on ette näha kahtlaste tehingute lisandumist.”

Kaheteistkümnest eurotsooni riigist üheteistkümnes saab kõige suurema nominaaliga euroraha - 500eurone - olema väärt rohkem kui kõige suurem praegu käibel olev kohalik raha.

Luksemburgis, kus kõige suurem rahatäht on 5000 franki, võrdub 500eurone 20 117 frangiga ja Kreekas on 500eurone 17 korda suurem kui praegune suurim rahatäht drahmides.

Suurim üldkäibes olev USA rahatäht - organiseeritud kuritegevuse lemmik - on 100dollariline, mis võrdub 125 euroga.

“Kui te tahaksite luua rahapesu soodustavat süsteemi, siis oleks suur euroraha just see, mille te teeksite,” kommenteeris Cardiffi ülikooli kriminoloogiaprofessor Michael Levi.

Eurole üleminekut koordineeriva Euroopa Keskpanga ametnike sõnul on kuues eurotsooni riigis - Austrias, Hollandis, Soomes, Belgias, Itaalias ja Saksamaal - käibel üle 200eurose väärtusega rahad. Nad väidavad ka, et 500eurosed moodustavad vaid 3% 1. jaanuarist välja antavast 14,25 miljardist rahatähest.

BNS/SLÕL