1881. aastal avastati Egiptuses Kuningate Oru lähedalt Deir El Bahri hauakamber, milles lebasid vaaraod Ramses Suur, Seti I ja Tuthmosis III, kirjutab Daily Mail. Nende kõrval lebas lihtsas ja kaunistusteta kirstus tundmatu noormees, surnud ilmselt hirmsates piinades. 

Tundmatu muumia oli äärmiselt ebatavaline ja vastuoluline. Ühest küljest oli ta mähitud kitsenahka, mida Egiptuses peetakse rituaalselt ebapuhtaks, teisalt aga oli ta maetud äärmiselt väärikasse seltskonda.

Ebatavaline oli seegi, et tema kirstul pole ainsatki märget ega graveeringut – see asjaolu aga määras surnu igavesse hukatusse, kuna identiteedi kirstule märkimine oli Egiptuse usundis hauatagusesse ellu pääsemiseks äärmiselt oluline.

Lisaks kõigele olid tema käed ja jalad kinni seotud ja seda nii kõvasti, et sidumisjäljed on luudel näha. Kes oli see karjuv mees, kes parema nime puudumisel nimetati dokumentides Mees E-ks?

Kuninglikul reeturil lubati hukkamise asemel mürki juua

1886. aastal tehtud autopsia ei suutnud tema isikule suuremat valgust heita, kuid üks arstidest, Daniel Fouquet pakkus välja, et muumia kokkutõmbunud kõhuõõs viitab mürgitusse suremisele. „Õudse agoonia viimased tõmblused on näha ka pärast tuhandeid aastaid,“ kirjutab Fouquet oma raportis. Ometi ei aidanud see kuidagi surnu isikut kindlaks teha.

Autopsial avastatut ajalooliste dokumentidega võrreldes ei selgunud palju enamat. Mõned ajaloolased arvasid, et Mees E oli Ramses III reeturist poeg, kes püüdis isa riigipöördega kukutada. Teised pakkusid välja, et surnu oli Egiptuse aukandja, kes suri välismaal ja toodi kodumaale matmiseks. Kolmandad uskusid, et muumia ebatavaline matmisviis näitab, et ta polnudki egiptlane, vaid võistleva hetiidi dünastia liige, kes oli surnud Egiptuse pinnal.

Kõik seletused olid võimalikud, kuid Mees E isik jäi siiski saladuseks.

“Me polnud kunagi sellist kannatavat muumiat näinud. See pole normaalne ja see ütleb meile, et midagi oli lahti, kuid me ei teadnud täpselt, mis,“ ütles Egiptuse antiikväärtuste nõukogu peasekretär doktor Zahi Hawass.

Mees E saladus lahenes alles ligi nüüd, kui moodne tehnika aitas teadlastel tema isku tuvastada.

Muumiat uuriti röntgenit, arvutitomograafiat ja näorekonstruktsiooni kasutades ning avastati, et Mees E ongi siiski tõenäoliselt Ramses II vanem poeg prints Pentewere, kes püüdis koos oma ema Tiy’ga isa troonilt kukutada.

Sel teoorial on hulk toetajaid, nende seas Pennsylvania ülikooli egüptoloog doktor Susan Redford, kelle hinnangul toetab Penteware teooriat asjaolu, et kaasaegsetel kirjarullidel on nimetatud vandenõu detailselt kirjeldatud.
Kirjarullist selgub, et vandenõu avastati väga ruttu ja plaanitsejad viidi kohtu ette.

 „Nad mõisteti surma, kuid papüürusest selgub, et Penteware pääses hukkamisest. Ilmselt tema kuningliku seisuse tõttu lubati tal teha enesetapp,“ ütles Redford ja lisas, et tõenäoliselt oleks Pentewere enesetapu teinud mürki juues.

Muumia ei pruukinud olla egiptlane, vaid vaarao lesele kosja saabunud hetiit

Samas näitvad teised 1886. aastal tehtud autopsial avastatud leiud, et muumia ei pruugi siiski olla Pentewere. Toona tuvastati, et muumia maeti puutumatute siseorganitega, mis oli Egiptuses äärmiselt ebatavaline isegi reeturi matmise puhul. See avastus toetas teooriat, et muumia surnukeha mumifitseeriti kusagil mujal kui Egiptuses või et ta ei olnud üldse egiptlane.

Mõned teadlased usuvad, et muumia kuulub mõnele rivaalitseva hetiidi hõimu printsile. Seda teooriat toetab vaarao Tutanhamoni lese Ankhesenamuni kiri. Vaarao suri nimelt ilma pärijat jätmata ja tema lesk kirjutas Hetiidi kuningale ning palus talt luba abielluda kuninga ühe pojaga, nii et too saaks kuningaks ja leskkuninganna ise jääks võimule.

Mees E oli siis teadlaste hinnangul just selline prints, kes oli Egiptusse pruudiga kohtuma sõitnud ja siis kohtunud oma julma saatusega.

Tänapäeva kohtuaarstlikud avastused vaidlevad sellele teooriale siiski vastu: 3D skaneering näitas, et muumia siseorganid olid siiski eemaldatud, nii nagu see tähtsate egiptlaste puhul kombeks oli.

Muumia on siiski tõenäoliselt vaarao reeturist poeg

Veelgi enam, muumia hammaste ja liigeste uus uurimine kummutas varasemad teooriad, et mees oli surres oma varastes 20-ndates eluaastates, mis välistanuks tema sobivuse Ramses II pojaks. Uus uuring aga näitas, et Mees E oli kuni 40-aastane ja seega sobib ka vanuse poolest Ramses II poeg Pentewere’ks.

Penteware’i teooriat toetab ka uusima tehnoloogia abil tehtud näorekonstruktsioon, millest selgub, et Mees E-l oli jõuliste joontega, esiletungiva nina ja suure lõuaga nägu, mis ei sobi hetiitidele omaste näojoontega.
Egiptlastel oli aga pikem nägu ja pikem kolju – ja just selline on ka Mees E-l.

Niisiis on peaaegu kindel, et Mees E on tegelikult prints Pentewere, kuid siiski on jäänud ka mõned vasturääkivused.

Endiselt on siiski seletamata, miks on muumia mähitud rituaalselt ebapuhtasse kitsenahka ja miks pole kirstul kirjas tema nime.