Jaapani tuumaohutusagentuuri esindaja Hideiko Nishiyama ütles, et TEPCO poolt esitatud radiatsioonitaseme mõõtmise tulemusi ei saa enam usaldada, kuna juba mitmendat korda öeldakse esmalt tunduvalt suurem näitaja ning siis teatatakse, et tegemist oli veaga. Möödunud pühapäeval öeldi, et tuumajaama mahutites on vesi 10 miljonit korda radioaktiivsem kui lubatud, hiljem parandati see 100-ks tuhandeks.

Eile öeldi, et  põhjavees on radioaktiivse joodi isotoope 10 000 korda rohkem kui normiga lubatud. Niisugune näit olevat leitud 29. ja 30. märtsil võetud veeproovidest. Vees testiti ka molübdeeni (Mo), tsirkooniumi (Zr) ja telluuri (Te) sisaldust. Arvutusvead olid tekkinud just viimatimainitud elementide osas, joodi isotoopide suhtes mõõtmistulemustes ei eksitud, väitis TEPCO.

Radioaktiivset vett leiti maa all turbiinihoonete juures viie reaktori läheduses. Kontrollimata jäi vaid neljanda reaktori ümbruskond, sest rusud takistasid seal mõõtmiste läbiviimist.

TEPCO esindaja sõnul olid telluur-129 ja molübdeen-99 näitajad mõõtmistulemustes suuremad kui need tegelikult olid. Radioaktiivse joodi osas jäädi esialgselt esitatud andmete juurde, kirjutab NHK.

Andmeid hakati üle kontrollima kui mõned eksperdid olid arvamust avaldanud, et esitatud näitajad on lekkinud vees liiga suured. Nüüd lubatakse ka varasemad mõõtmistulemused üle kontrollida. TEPCO viitab sellele, et vigane on arvutiprogramm.

16. märtsil teatati, et rivist välja on läinud radioaktiivsuse monitoorimise programm SPEEDI, mis oli varem töös ümbruskonna radioaktiivsuse mõõtmisel.

Avariilise tuumajaama sulavate tuumadega reaktoritele ning kasutatud kütusevarraste jahutusbasseinidesse on tuletõrjekahuritest mitme nädala vältel pritsitud tonnide kaupa vett. See operatsioon on kohati toimunud pimesi, sest tuumajaamas puudus mitme nädala vältel elekter, reaktorihoonetes toimusid vesinikuplahvatused ja mitu tulekahju ning osade hoonete juurde polnud võimalik liiga suure radiatsiooni tõttu lähedale minnagi. Kõige selle tulemusena on tugevalt radioaktiivset vett sattunud ka tuumajaama hoonete keldritesse, kraavidesse ja tunnelitesse, kuhu see normaaltingimustel sattuma ei peaks. Vesi on läbi lekkinud ning ei ole suudetud kindlaks teha, mis on selle täpne põhjus või kus on suuremad lekkepunktid.

Oletuste kohaselt on radioaktiivne vesi pärit reaktorite seest, mille tuumad on osaliselt sulanud. Põhjavette võisid radioaktiivsed ained jõuda ka atmosfääri paiskunud kogustest, mis sadasid maha vihmaga.

Järgmise kahe nädala jooksul pritsitakse tuumajaama territooriumil asuvatele kriitilistele hoonetele 60 000 liitrit sünteetilist vaiku, et peatada radioaktiivse tolmu laialilendumine.

USA mereväe abil on plaanis hakata reaktoritesse pumpama jahutavat magevett, mis transporditakse tuumajaama juurde laevade abil.