Avariilises Fukushima tuumajaamas nr. 1 on praegu ametis 400 töötajat, kes saavad süüa kaks korda päevas, nagu kinnitab Jaapani tuumaohutuse agentuuri esindaja Kazuma Yokota.

Yokota ise töötas tuumajaamas kohe pärast hävitavat maavärinat ja tsunamit, alates 11. märtsist kuni 26. märtsini tööde ülevaatajana.

Pärast hommikusööki liiguvad töötajad täitma oma erinevaid tööülesandeid tuumajaama eri osades. Lõunat neile ei anta.

Kuni 22. märtsini anti Fukushima töölistele vaid 1,5 liitrine pudel mineraalvett päevas. Alles alates 23. märtsist on varustamine parem ja töötajad võivad küsida soovi korral rohkem kui ühe pudelitäie vett.

Kui päike hakkab kella viie paiku loojuma, kogunevad töötajad oma peatumiskohtade juurde. Yokota kirjelduse kohaselt on nad rampväsinud.

Ka õhtusöögiks on sõjaväeline ellujäämistoit. Kuivatatud riis ja üks karbike kana või riisi inmese kohta. Keedetud mineraalvesi valatakse riisipakki "Magic Rice" - eelküpsetatud riis valmib  kotikeses 15 minutiga. Töötajad söövad oma õhtusööki vaikides, vaid mõni üksik on öelnud, et sooviks midagi veidikenegi etemat.

Kell 8 õhtul on koosolek, kus töötajad raporteerivad päeva jooksul tehtud töö tulemustest. Koosoleku lõpul plaksutatakse ja hõigatakse "Gambaro!" - edasi, sirge seljaga!

Radiatsioonitase tööliste ööbimiskohas on 2-3 mikrosiivertit tunnis. Magatakse maja koosolekutubades ja koridorides. Et end põrandal magades radiatsiooni eest kaitsta, pannakse kõigepealt maha pliisisaldusega linad enne kui tekk ümber võetakse.

Enamik töötajaid viibib tuumajaamas nädala ja siis nad asendatakse. Mobiiltelefone ei ole võimalik kasutada, sest seal puudub levi. "Need inimesed annavad endast parima ja nad ei saa vahepeal oma pereliikmetega ühendust võtta," rääkis Yokota.