G8 abipakett näeb muuhulgas ette ka põllumajanduse arendamist Aafrikas, vahendas BBC.


"USA toodab maisi ja muid teravilju ning saadab need nälja käes kannatavatele inimestele, aga uus kontseptsioon näeb ette nende teraviljade tootmist Aafrikas, mitte USA-s," märkis Senegali president Abdoulaye Wade.

"Me tunnustasime toiduainetega varustamise osas ettepanekut, mis hõlmab 20 miljardit dollarit," väitis tippkohtumise kommunikatsioonijuht Giampiero Massolo.

See on aga üle kahe korra vähem, kui 2005. aastal Gleneagles’is toimunud tippkohtumisel, kus G8 liidrid andsid lubaduse suurendada vaestele riikidele antavat toiduabi 50 miljardi dollarini 2010. aastaks, millest pool oleks mõeldud Aafrikale.

ÜRO väitel on alatoitumuse all kannatavate inimeste arv viimase kahe aasta jooksul tõusnud 1,02 miljardini, vahendas Reuters.

"Toiduabi on vajalik, sest paljud inimesed kannatavad põua, üleujutuste ja konfliktide tõttu ning see, mida nad tahavad, on saada koheselt toitu," väitis ÜRO toiduainete- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO juht Jacques Diouf. "Aga kui me peame toitma 1 miljardit näljast inimest, siis me peaksime aitama neid nende oma toidu tootmisel."

 
Hetkel on selgusetu, mil viisil ja kellele 20 miljardi dollari eest toiduabi jagama hakatakse.